Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1328 vizualizări 1 dec 2019

Cobor pavilionul velierului meu pe care colind cu mintea mările lumii, ca să salut doi români temerari: Marius Albu şi Sorin Drugan. Şi unul şi celălalt, în nebunia lor frumoasă, fac - solitari -  înconjurul lumii pe apă. 

Viaţa aventuroasă a acestor doi sexagenari derulează povestea viselor împlinite.   

Marius Albu a pornit la începutul lui octombrie din Gibraltar. Comandă un velier performant, Wamm III, şi are de parcurs 28.000 de mile în aproximativ 240 de zile. A mai înconjurat pământul cu Phoenix, ambarcaţiunea pe care şi-a construit-o, dar nu singur, ca acum, şi fără oprire.

Sorin Drugan a plecat din Limanu, în septembrie 2017, pe o coajă de nucă - bătrânul lui Aiax, bricolat în 1978 şi la care meştereşte în fiecare port. Nici el nu ştie precis când se va întoarce; îl preocupă lucruri mai importante.   

La ora ora când scriu, Albu înaintează cu 6 noduri, în mijlocul Atlanticului.

Drugan e în Insulele Marchize, în mijlocul Pacificului, după ce a terminat glorios traversada Atlanticului. Până să ajungă acasă va porni pe traseul  Oceania, Singapore, India, Canalul Suez.  

Albu nu e doar navigator, ci şi alpinist, cu un palmares solid (Aconcagua – 6.962 m; pe Denali, în Alaska, 6.194 m, şi-a pierdut, povesteşte senin,  câteva bucăţi din degete şi o bucăţică de nas). Mă întreb care e legătura dintre cele două pasiuni şi nu găsesc decât văzduhul.

Despre aceşti doi români excepţionali, cărora le urmăresc jurnalele de bord, părându-mi-se că viaţa mea e o pioasă pierdere de vreme, despre aceşti români excepţionali - pentru care cel mai mare dar e vântul şi pe care nu-i va decora nimeni niciodată - m-am gîndit să scriu de Ziua României.

Foto: www.setsail.ro / Albu Marius - Facebook

 

 

Citește și: