Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3932 vizualizări 3 dec 2017

Oamenii i-au spus ”Marşul Ruşinii”.

Asupra premierului Netanyahu planează suspiciuni de corupţie încă din 2009. Din ianuarie anul acesta a fost audiat (la reşedinţă, aşa cum se obişnuieşte în cazul înalţilor demnitari) de şase ori, fiind suspect în două dintre cele câteva dosare care s-au strâns împotriva sa de-a lungul anilor.

Fiindcă e foarte aproape de a fi pus sub acuzare, partidul său, Likud, a înaintat în Parlament (Knesset) un proiect de lege menit să reducă la tăcere Lahav 433 (unitatea specială de poliţie, supranumită ”FBI-ul israelian”, care investighează demnitari) şi să obstrucţioneze drumul spre Justiţie al dosarelor ale căror subiecţi sunt marii corupţi politici, dintre care prim ministrul Israelului e cel dintâi.

Proiectul de lege cu dedicaţie clară a trecut, pe 27 noiembrie, de comisia de specialitate (Knessetul are o singură Cameră) şi urmează ca mâine să fie dezbătut şi promulgat în zilele care urmează.

Sunt slabe speranţe ca manifestaţiile de stradă să oprească demersul legislativ.

Discuţiile filosofice din Parlament care contrapun două principii democratice – dreptul publicului la informare şi dreptul demnitarilor  suspectaţi de corupţie de a le fi apărată reputaţia (ca la Bucureşti, presa a beneficiat de copioase scurgeri de informaţii din dosare) – nu vor duce prea departe.

După demonstraţiile de aseară, astăzi Netanyahu a cerut iniţiatorului acestui proiect, membru al partidului pe care îl conduce, să îl excepteze de la viitoarea lege, ceea ce nu e decât una dintre găselniţele sale propaganistice. În plus, s-a victimizat, cu iscusinţa cu care doar el ştie s-o facă - pe Facebook. (Crezându-se premierul providenţial al evreilor, e profund întristat de nerecunoştinţa poporului şi se simte subiectul unei odioase conspiraţii a Opoziţiei de conivenţă cu presa).

Ecuaţia corupţiei şi anticorupţiei în Israel e mai simplă şi mult mai cinică decât pare. Premierul nu e dispus să cedeze puterea. Ori îi trece legea specială, ori va inventa un pericol la securitatea Israelului, care să-l facă de neînlocuit. 

Citește și: