Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2740 vizualizări 23 mar 2018

Astfel, ştirea iniţială - inserată de Gazeta de Sud suna aşa: potrivit rezultatelor unui sondaj Avangarde (cu marja de eroare de +/- 3%), Tăriceanu ar fi votat de 48 la sută dintre respondenţii din Dolj, în timp ce Dragnea, de doar opt la sută. 

Sondajul a fost realizat în perioada 1-19 martie pe un eşantion de 1000 de persoane. Cei intervievaţi au fost întrebaţi dacă, din punctul lor de vedere, ALDE şi PSD ar trebui să aibă un candidat unic la prezidenţialele de anul viitor. Rezultatele au fost următoarele: 39% – nu mă interesează; 25% – candidaţi separaţi; 22% – candidat unic; 12% – nu pot aprecia; 2% – nu răspund.

Cei care au preferat „candidatul unic” au fost întrebaţi cine ar trebui să fie acesta, iar rezultatele arată astfel: Călin Popescu Tăriceanu – 48%; Liviu Dragnea – 8%; Gabriela Firea – 2%, altul – 2%; nu ştiu/nu răspund – 40%.

Odată preluată ştirea, au apărut analizele care dădeau ca sigură declanşarea iminentă a disputei/scandalului/rupturii între cei doi, implicit între cele două partide.

Ca discuţiile să nu ia amploare, au apărut, imediat, declaraţiile de temporizare.

Călin Popescu Tăriceanu: "Nu m-am hotărât dacă candidez sau nu. Şi dacă mă decid, nu fac acum anunţul şi trebuie făcută în baza unei analize a partidului. La întrebarea la care cei intervievaţi au răspuns, poate să fie în ochii unora o posibilă formulă, nu mă impresionează, nu mă deranjează. Avem o coaliţie care a funcţionat şi funcţionează bine, un program de guvernare, iar preocupările noastre sunt axate pe îndeplinirea programului de guvernare".

Liviu Dragnea (răspunsese, încă de săptămâna trecută la întrebarea „PSD ar putea susţine un candidat din afara partidului?”): „Nu am stabilit ce facem noi, şi ne apucăm să susţinem pe alţii? Nu cred. Ditamai PSD? Ce naiba?”.

Cât despre candidatura sa: „Avem o strategie pentru Cotroceni, dar nu am stabilit candidatul. E mult prea devreme. Fiecare cu strategia lui. Să ajungem acolo, să fim sănătoşi!”, a spus Dragnea.

Cu toate acestea, ştirea, aşa „locală” cum a fost ea, a deranjat tare „în tribune”, de vreme ce, la doar două ore de la preluarea sa pe flux, directorul Avangarde, Marius Pieleanu, s-a văzut obligat să facă precizările „cuvenite”.

"Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde a realizat o cercetare încheiată acum zece zile în judeţul Dolj, al cărui chestionar a conţinut şi două întrebări referitoare la preferinţele publicului din judeţ, privind candidaţii la Preşedinţia României din partea alianţei de guvernare. Prima întrebare referitoare la această temă a fost: "Din punctul dumneavoastră de vedere, PSD şi ALDE ar trebui să aibă un candidat unic la alegerile prezidenţiale?". 22% dintre respondenţi au spus că "DA", ar trebui să aibă un candidat unic. Din rândul acestora, din cei 22% care au spus că ar trebui să fie un candidat unic, marea lor parte, mai mult de două treimi, erau votanţi ALDE. Drept urmare, atunci când am pus întrebarea "Cine ar trebui să fie acesta?", 48% au răspuns, în mod natural, că ar trebui să fie Călin Popescu-Tăriceanu. Subliniez însă faptul că respondenţii la această întrebare au fost prevalenţi votanţi ALDE. În mod evident, dacă am fi întrebat votanţii PSD pe cine preferă candidat unic, probabil că, în proporţie de 90%, ar fi răspuns: Liviu Dragnea", a declarat Marius Pieleanu pentru DC News.

Adică, nu iese Tăriceanu cu 48 la sută preferinţe pentru Cotroceni, potrivit alegătorilor doljeni (întrucât respondenţii au fost prevalenţi votanţi ALDE), ci iese Dragnea cu 90 la sută, dacă intervievaţii se-nimeresc a fi prevalenţi PSD.

Înţelegeţi rostul sondajului? Dacă este comandat de filiala ALDE Dolj, întrebăm, la telefon, prevalenţi ALDE, şi iese Tăriceanu. Dacă, în schimb, ne comandă un sondaj filiala PSD-Dolj, atunci întrebăm, la telefon, prevalenţi PSD, şi iese Dragnea, cu de două ori procentul lui CPT.

Foarte convingător.

Doar că, pe 8 noiembrie 2017, A3 a prezentat rezultatele unui sondaj IMAS, comandat de USR de această dată, conform căruia Mihai Tudose era cotat, la acea vreme, cu 18 procente, Liviu Dragnea cu 15 procente, Klaus Iohannis cu 39,7 procente, iar Călin Popescu Tăriceanu cu 23%.

Adică, nişte preferinţe asemănătoare cu cele ale prevalenţilor ALDE.

În consecinţă, cu sau fără prevalenţe, cu sau fără candidat unic, adevărul gol-goluţ este că electoratul îl preferă pe liderul ALDE în detrimentul social-democratului.

Doar că, Tăriceanu e conştient de „paranteza” în care se află în acest moment: fie „se înfige” la candidatură, şi atunci coaliţia, ALDE şi el sunt pierduţi – e limpede că PSD nu poate merge pe mâna lui Tăriceanu la Cotroceni, iar război cu PSD, din postura de lider ALDE, e bine să nu faci –, fie gestionează o campanie inteligentă alături de candidatul PSD, într-o ingrată postură de iepure, dar cu avantajul că va creşte, prin procentele sale, deja interesante, scorul ALDE pentru parlamentarele din 2020.

Un joint-venture rezonabil…

Citește și: