Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3556 vizualizări 22 iul 2017
Ciocnirile de ieri, dintre credincioşii palestinieni şi forţele israeliene de ordine s-au soldat cu morţi şi răniţi.
 
Declaraţiile oficiale ale liderilor arabi din regiune, continuă în  tonalitatea vexată cu care ne-au obişnuit. Toţi cer un singur lucru: păstrarea statu quo-ului pe Esplanada Moscheilor, adică păstrarea administraţiei iordaniene.
 
Dacă prin alte părţi ale lumii detectoarele de metale au intrat în arhitectura urbană de teama terorismului, în jurul moscheii Al-Aqsa sunt vehement respinse. Musulmanii nu admit nici un ac în plus, temători că orice “îmbunătăţire” e o manevră israeliană care i-ar facilita demersurile de a se înstăpâni asupra zonei – al treilea loc sfânt de închinare după Mecca şi Medina.
 
Suspiciunile au fost exprimate – mai mult sau mai puţin apăsat – de toată marea musulmană care înconjoară insuliţa numită Israel: nu poţi pedepsi o întreagă colectivitate pentru fapta a trei atentatori arabi. Pentru crimele comise la Poarta Leilor, nu poate fi restricţionat accesul la Moscheea Îndepărtată.
 
Printre gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc, în vârful carabinelor a stat în zilele acestea un mesaj limpede pentru preşedintele Americii şi însărcinatul său cu pacea israeliano-palestiniană, ginerele-consilier Jared Kushner: niciodată Ierusalimul de Est nu va fi capitala unei Palestine independente. Pe scurt - soluţia cu două state, acceptată de aproape întreaga comunitate internaţională şi de multă vreme, nu e dorită de Guvernul de extremă dreapta al lui Netanyahu. (Cu atât mai puţin soluţia cu un singur stat, care într-un timp relativ scurt ar duce, prin înlocuirea populaţiei, la dispariţia statului evreu).
 
Pacea e astăzi mai greu de atins decât miticul Iram, Oraşul cu Coloane.  

Citește și: