Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2163 vizualizări 25 sep 2018

Şi-am încercat să analizez, nu matematic, mă depăşeşte domeniul, d-aia m-am şi luat întotdeauna după specialişti, consultând răspunsurile corecte, de la sfârşitul cărţilor de probleme.

De ce, Doamne iartă-mă, dacă pe tine nu te duce capul să înţelegi ce se petrece social şi politic pe plaiurile mioritice, de ce nu asculţi ce zic personalităţile, oameni cu mai multă glagorie decât tine? Iar răspunsul are mai multe variante.

Cred că mulţi, foarte mulţi oameni, nu au capacitatea de a privi lucrurile şi din punctul de vedere opus. Adică nu se pot - efectiv - transpune în celălalt, în adversarul politic şi nu pot înţelege ceea ce e diferit de propriile convingeri. Dacă baronul local sau un popândău cu funcţie de partid vine şi-i spune lui nea Gheorghe că Soros a plătit 300 de mii de oameni să iasă în Piaţa Victoriei, omul e incapabil să treacă informaţia prin filtrul gândirii. Că n-are cu ce să o facă, domle, concret: nu-l duce capul. De ce nu-l duce, e altă analiză, bazată pe educaţia pe sponci primită, atât din familie, cât şi din puţinii ani de şcoală, pe care oricum nu i-a înţeles.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar unii dintre oamenii ăştia simpli sunt exact ca bovinele de la Corrida: dacă văd roşu, înnebunesc. Dacă un bandit d-ăsta, cu sute de milioane în conturi, le flutură în faţa ochilor injectaţi pânza roşie a promisiunilor electorale de plus trei lei net şi le arată - mincinos - cam cine nu vrea să le fie lor bine, ăştia odată bagă cornul în pământ, dau din copită furioşi şi fac spume împotriva adversarilor imaginari, cu care n-au nici în clin, nici în mânecă. Nu ştiu nici cine sunt, nu-i caută nici pe Google şi cred absolut tot ce li se toarnă în guşă, precum curcanii îndopaţi. E publicul clasic de televiziuni de îndobitocire. Nu dau nume, că sunt din toate părţile.

Alt motiv pentru care sunt hipnotizaţi de cei mai corupţi politicieni e că, bieţii de ei, văd lumea maniheist doar în alb şi negru. Ăilalţi sunt drogaţi, plătiţi de agenturili străine, huliganii care răstoarnă Ordinea Constituţională, ăia care cu trei bolovani încearcă să dea o lovitură de stat, ăia care nu vor să li se mărească lor pensiile şi multinaţionalele masonice. Vă daţi seama că nici măcar nu ştiu ce e aia o multinaţională? Dacă hoţul ăl bătrân a zis că multinaţionalele sunt rele, păi aşa e! Ce contează că unul ca Tăriceanu, patriot de-al nostru priceput, a fost jde ani dealer de maşini franţuzeşti, americane şi de cine ştie ce alte biznisuri cu branduri multinaţionale. Ăia sunt cei răi, Dark Side, partea întunecată a forţei şi ai noştri sunt toţi nişte Jedi, nişte prinţi călare pe cai albi, nobili, viteji şi cu idealuri măreţe.

Pe bune? Gândim şi noi? Îi luăm puţin la analizat: cum mama partidului au ajuns nişte analfabeţi, nişte îmbogăţiţi peste noapte - că ştie toată lumea din judeţ că fabrica aia e a lui, firma de asfaltare, căsoaiele celelalte şi palatul e tot al lui, restaurantele, maşinile nejustificate de salariile bugetare, afacerile şi, în general, tot baronatul e pe persoană fizică - cum au ajuns aşa bogaţi? Cum zicea ursuleţul Winnie de Pluş: gândeşte, gândeşte, gândeşte!

Şi mai e o variantă, pe lângă prostie, turma să o dea şi în rea-voinţă. Simt ei că ceva nu e în regulă, dar şi ce dacă? Să le meargă rău la toţi, muri-le-ar capra, mai bine îi votăm tot pe hoţii noştri, că sunt exact ca noi, dar mai şmecheri.

Halal să vă fie!

 

Citește și: