Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
1668 vizualizări 4 nov 2018

Să presupunem că un cunoscut de-al dumneavoastră a fost în comă timp de 30 de ani. A intrat în comă în octombrie .89, pe când se întindea să schimbe ceasul la ora de iarnă, la o pendulă cu cuc care i-a căzut în cap. Pendula, nu cucul. Cucul a căzut peste bibeloul cu pescar, care a spart peştele de sticlă şi a umplut mileul de pe televizorul TEMP 6, de cioburi.

Cum îi explicaţi ce s-a întâmplat cu ţara lui socialistă (şi de înaintare spre comunism), cu oamenii muncii, cu fabrica în care presta, cu Telejurnalul la care se uita şi blocul în care locuia.

Blocul e la fel, e în sectorul 6, nu a fost reabilitat.

Cum îi explicaţi, dragă generaţie pesedistă, fost PDSR-istă, fostă FSN-istă, dar în realitate mereu PCR-istă, vecinului sau rudei voastre ieşite din comă beneficiile de nemaiîntâlnit ale celor aproape 30 de ani de guvernare post-comunistă?

În primul rând, o întrebare: îi spuneţi că e mai bine acum?

Poate omul întreabă prima dată: mi-au trecut coma ca vechime în cartea de muncă la IMEB? Ce-i răspundeţi? Că Iliescu a şi eşalonul 2, învingător în lupta (scurtă) cu moşierii Raţiu şi Câmpeanu, i-au vândut fabrica la fier vechi şi acum, dacă se duce la muncă cu UBER, poate să vadă un film la IMAX în Afi?

Sau îi spuneţi că social-democraţia e mai bună ca socialismul şi guvernele cripto-comuniste, dar eu cred că feroce-capitaliste-securiste au desfiinţat fabrica de motoare electrice, că nu mai aveau piaţă de desfacere şi că, oricum, toată lumea fura de rupea din întreprindere, până au vândut pe 3 sfanţi terenul unui investitor care şi-a scos banul din fier vechi, minus parandărătul cu social-democraţii care au acţiuni la mall, office-uri şi, în general, bussines-urile capitaliste?

După care vă întreabă: Dacia mea 1300, cu bord de CN-eu, mai e jos în parcarea blocului? Îi spuneţi că jos nu mai e parcare, că şmecherii de la primărie au vândut încă din '98 spaţiul verde unui butic. Iar acum e ditamai supermarketul belgian acolo?

Sau îi spuneţi să stea liniştit, că Dacia e bine, doar că-i creşte un plop prin podea ieşit prin lunetă, de când au mutat-o pe spaţiul verde, ca să parcheze acolo un vecin bugetar, care are două Touareg-uri?

Şi dacă vă întreabă: partidul a avut grijă de noi, de familie, de vecinul Costică, cu care jucam table duminica şi-l înjuram pe Ceauşescu în faţa blocului, că sâmbăta lucram?

Ce-i spuneţi, dragi pesedişti? Că de când votaţi Iliescu şi epigonii cu mustaţă, nu mai e picior de familie, vecini şi cunoscuţi în bloc, toată lumea lucrează în Diaspora? În afară de vecinul Costică, de la etajul 3, care s-a pensionat anticipat şi s-a reangajat bodyguard într-o farmacie, deschisă în locul cofetăriei şi care e membru PSD şi a fost la miting în iunie, unde a făcut insolaţie pe 50 de lei, cu care şi-a luat Nurofen la preţ redus, pentru angajaţii farmaciei? Că fructe, legume şi alte produse româneşti nu mai găseşti, de cele chinezeşti. Că apa, lumina, benzina, pădurile şi pământurile nu mai aparţin întregului popor? Că oamenii vorbesc acum între ei doar cu telefonul, că la şcoli nu mai sunt nici uniforme, dar nici copii? Că avem o grămadă de uniforme de poliţii diferite, dar de armată aproape deloc? Că statul nu a făcut niciun spital, dar bisericile apar ca ciupercile după ploaie?

Şi că Ceauşescu şi Leana Codoi din Scorniceşti sunt acum Diactatorul şi Codoaia lui din Teleorman?

Puteţi să-i spuneţi bietului om, dragi pesedişti ce bine e acum, dar s-ar putea să-l omorâţi.

 

Citește și: