Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2606 vizualizări 12 sep 2018

Multitaskingul e capacitatea de a fi multifuncţional. De exemplu să poţi face două lucruri deodată: să spargi seminţe de floare în dinţi şi să citeşti, în acelaşi timp, Haruki Murakami. Poţi să faci multitasking, de exemplu, citind Charles Bukowski, dar numai dacă bei simultan whisky. Bine, a fost şi cazul celebru al primului băutor al ţării, băutor de whisky cu 4 cuburi de gheaţă, care, în acelaşi timp, încerca de 8 ani de zile să termine cartea ”De ce iubim femeile” a lui Cărtărescu. N-a terminat-o decât cu politica.

Lolita şi inflaţia

Multitaskingul presupune, ca popor, să poţi lupta cu tendinţa de a te uita doar în direcţia în care cineva sună din clopoţel. Sau te duce cu zăhărelul. Dacă faci asta, rişti să te trezeşti cu buzunarele goale, după ce te-au făcut la portofel prin măsuri ”economice”.

De ce credeţi că există un Minister al Economiei? Ca să facă poporul economie, normal.

Deci, dacă auziţi vreun clinchet cristalin de clopoţel, uitaţi-vă rapid şi în direcţia opusă. De exemplu: şeful unui mare partid, de profesie infractor, iese prima dată cu Lolita lui în public, la Congresul partidului. Toată lumea e distrasă de cancan, termenul ştiinţific e de ”a pune botul”. Pe partea cealaltă, se anunţă inflaţia: suntem cei mai buni din UE! Nambăr uan! Vorbeşte careva despre asta? Nu. Că cetăţeanul e cu ochii la nurii Irinucăi: îl pupă pe mustaţă fără să se strâmbe sau nu?

Sau: viitorul notar Toader o dă afară pe Kovesi şi transformă DNA-ul într-un frumos preş cu motive tradiţionale. Mai vorbeşte careva despre marea ”revoluţie fiscală” a Olguţei? Revoluţie care a sădit ura nu numai între categoriile sociale de bugetari, ci şi între colegii din spitale, şcoli, regii. Unii iau mai mult la leafă şi fac la fel de puţin, ceilalţi iau ciuciu la leafă şi-şi bagă picioarele şi-n ceea ce făceau.

Romeo şi Julieta

Mai nou, poporul lui Pavlov, ştiţi povestea cu reflexul câinelui, scoate limba de un cot la aşa-zisa ceartă din PSD, un frumos spectacol teatral, pus în scenă de regizori istraelieni, în care ea, Julieta de la Primărie, nu se mai iubeşte cu el, Romeo de peste tot (deputaţi, partid, copii săraci) şi vor să se sinucidă reciproc.

Atrofierea părţii din creier responsabile cu vederea periferică, cu multitaskingul, face ca oamenii să aplaude fericiţi aprinderea fumigenelor. Mai puţin Mircea Badea, care e gata să-şi strice freza gelată, dându-se cu ea de măsuţă, de ciudă că i se bat şefii. Puţinii cetăţeni cu circumvoluţiunile necatifelate de Exatlon, Sinteza Zilei şi Romania TV se uită şi în direcţia cealaltă, să vadă totuşi ce se-ntâmplă de a ieşit la interval Circul Mare de Partid şi de Stat. Păi, vă zic eu ce se-ntâmplă: ete, s-a scumpit brusc energia electrică, de la 200 de lei megawatul la 450 de lei, ba a mai şi crăpat un reactor la Cernavodă. Ba şi inflaţia a luat-o pe arătură în galop, 5,4 - record european, deci creşterile de salarii sunt fix-pix, porcii s-au evaporat din bătătură şi de Crăciun mâncăm caltaboş olandez, motorina s-a scumpit cu 0,15 în weekend şi autostrada Comarnic-Braşov o să treacă prin apa Prahovei, exact ca podul de la Genova.

Aaa! ...şi patriarhul a sfinţit clopotoiul de la Catedrală, Doamne fereşte de poluare sonoră! Deci, principiul reacţiunii-multitasking ne spune că se mai întâmplă ceva?? Aha, ştiu! Loteria Română, regie de stat, vinde televizarea tragerilor la România TV, pe persoană fizică. A câştigat Ghiţă la Loto, jucând din străinătate! Ura!

În rest, Firea se ceartă cu Dragnea, deşi oferta pentru PSD e destulă, de la diaspora pentru toţi.

 

Citește și: