Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2478 vizualizări 24 iul 2018

Bogdaproste, taică, chiar aveam nevoie, că nu mai văd bine gropile din trotuar. Am o pârdalnică de conjunctivită de la praful din Bucureşti şi cred că mi-a intrat în ochi şi o bucată de tencuială din Centrul Vechi! D-aia ziceam, pe lângă bani dă ochelari, măi Firuţă, nu ne dai matale şi câte-o cască de protecţie?

Kit de supravieţuire

De fapt, ce-ar fi să mă duc io la Primărie, să le zic ideea mea despre kitul de supravieţuire ca pensionar în Bucureşti! Asta dacă mai vrea s-o votăm peste doi ani. Deşi eu deja strâng semnături pentru anticipate, să o realegem mai repede primar, că nu ştiu dacă mai apucăm doi ani.

Deci kitul de supravieţuire, bre, pentru pensionarii votanţi trebuie să conţină prima dată o sacoşă de rafie, d-aia pe roţi. Poate să fie şi un cărucior de butelie, pentru zonele mai desfundate de la periferie. Acolo să ne dea şi două găleţi, să luăm apă de la puţ, că 300 de străzi încă n-au potabilă. Decât decapotabile am văzut, cum ar zice doamna Carmen Decât Dan.

Deci să ne deie, taică, un cărucior cu o cască de protecţie, ochelari de vedere şi mască de gaze. Mai ales la ore de vârf în troleibuz, mă apucă nişte gaze, de mă balonez rau. Dacă nu stau jos, să-mi cedeze vreun hipster locul, când se deschid uşile, zboară ăia de lângă mine în staţie, ca doapele de la şampanie! Dar dacă-mi pun masca de gaze, pe mine nu mă afectează mirosul. Cred că e ceva hormonal, tataie, că transpir usturoi direct în căpăţâni.

Ţânţarul-armăsar

Pe urmă, să ne mai deie tanti Gabriela nişte sprayuri de ţânţari. Că a ajuns lumea în Capitală să nu mai miroase a parfum, ci a insecticid. Imediat, îl vezi p-ăla seara pe băncuţă în faţa blocului sau la terasa din colţ, care nu s-a dat cu spray, arată ca un felinar bâzâit de insecte. Cică dă şi în oraş cu tulumba, dar io, dacă mă întrebaţi, cred că dă cu ceva vitamine, ca aşa mari ca anul ăsta, io n-am văzut. Stăteam la o coadă de tigăi la promoţie, aşteptam să se deschidă uşa şi să-mi fac loc cu bastonul, când am văzut un copilaş d-ăsta de doi ani, ridicat în aer de-un ţânţar! Noroc că am reflexe şi l-am trosnit cu bastonul, urlând: Unde-l duci, bestie? Atunci mi-am pierdut şi placa de dinţi, că s-a dat drumul la uşă la promoţie şi m-a prins bulucul cu gura deschisă!

D-asta zic, să ne dea şi bani de placă. Că dacă ne punem ochelari, o să vedem iarăşi ce bunătăţuri sunt la aprozar în supermarket şi cu ce să le mestecăm, taică, cu ce?

Daţi cu pietre!

Mie d-aia-mi place de duamna Găbjiţa, că are grijă de noi, electoratul dânsei. Ne-a dat şi ajutor de comemorare... ăsta, de sărbătorire a nunţii de aur, platină şi diamant. Atâtea pietre preţioase, de parcă n-aveam deja la colecist.

Că tare e bine să ai pe cineva lângă tine, la bătrâneţe, taică. Adică dacă te duci la magazin, să aibă cine să stea în casă, ca să n-o spargă hoţii eliberaţi de Tudorel. Că d-aia io şi nevastă-mea dormim pe rând, facem planton. Şi cu ocazia asta, stau şi la geam să văd cum se bat vecinii pentru un loc de parcare. Apoi urc filmul pe Facebook. Ai şi io o Dacie pe locul meu de parcare, dar o ţin drept seră. Că au crescut ditamai aracii de roşii înăuntru, dacă n-am mai terosonat-o din 96.

D-aia zic, în kitul de supravieţuire să ne dea şi câte-o armă. Că dacă stăm după Poliţie, ăştia doar ne pândesc să ne amendeze când traversăm pe roşu. N-au mai prins un tâlhar de pe vremea lui Terente.

Şi să-i dea sănătate lui Firea că-i aşa rea, că uite-aşa mai apuc să-mi văd copiii şi nepoţii. Când vin din străinătate, la mitingul Diasporei. Sănătate!

 

Citește și: