Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2245 vizualizări 19 aug 2018

În fine, să-ţi explic: o să-ţi dau câteva sfaturi, Gogule, cum să faci să ajungi şi tu şef de pluton, cărător de steag la miting sau măcar adjunct de filială de partid la sat.

Iorga, Maniu, Iliescu

Deci tu, Gogule, ai trecut prin viaţă ca gâsca prin lacul lebedelor, ai ajuns la vârsta a treia sau poate a doua, şi vezi că alţii mai proşti decât tine se descurcă în politică fără niciun fel de talent. Să îţi spun un secret: nici ei habar n-au de politică, nu ştiu cine a fost Nicolae Iorga, din ce partid a făcut parte, nici Titu Maiorescu, nici Brătienii, nici Iuliu Maniu, de ăsta ştiu doar că e bulevard, nici Corneliu Coposu, nu ştiu nimic. E suficient să ştii de Ion Iliescu.

Nu trebuie să ştii nimic despre doctrine politice, de fapt nu trebuie nici măcar să ştii ce înseamnă doctrină. Doar să n-o confunzi cu doctoriţă, că te faci de Dăncilă. Ca să ştii: cei cu intelectul peste 50 IQ cunosc foarte bine că doamna premier nu e aşa cum o laudă şefii ei de partid, e chiar mai rău.

Amintiri cu pensionari

Revenim. Deci nu trebuie să-ţi baţi capul cu cunoştinţe politice. Tu doar trebuie să fii ascultător, să nu pui întrebări, să nu furi din cotizaţii sau din gustările de la protocolul partidului şi să bagi şi în poşetă pentru acasă. Când am fost prima dată reporter la înfiinţarea Partidului Pensionarilor , la prima lor conferinţă de presă, a venit un domn la mine şi mi-a spus: nu vă supăraţi, domnul de la presă, mai serviţi alune? Nu, mulţumesc, i-am răspuns. Atunci le iau, că sunt din cotizaţii. Şi iau şi Pepsi-ul.

Deci, oamenii ăia au pus mână de la mână şi au cumpărat crănţănele, da? Nu te apuci tu să le termini. Bine, nu e cazul pentru un partid mare, care aduce apă minerală cu TIR-ul la mitinguri.

Oportunistul entuziast

Deci, te înscrii frumos în partid, plăteşti cotizaţia şi le spui că eşti un tânăr ambiţios sau un bătrânel ambiţios şi vrei să faci multe pentru partid. Te arăţi cooperant, entuziast şi cu iniţiativă. Chiar dacă ţie îţi vine să te spânzuri că eşti înconjurat de proşti, lingăi şi oportunişti. Ca să răzbaţi în politică, trebuie să-i mănânci prăjiţi pe colegii de filială. Tragi cu urechea, asculţi ce vorbesc, care mârâie şi e nemulţumit, care critică conducerea, care zice că el ar conduce mai bine filiala. Între timp, împarţi flyere, lipeşti afişe, mobilizezi membrii, speli veceurile filialei, ce e nevoie, da? După care te duci frumos la superiorul bârfit şi-i raportezi cine ce-a zis. Îl pupi în fund că tu îl apreciezi, că îl respecţi şi că nu merită nerecunoştinţa membrilor. Chiar dacă e un umflat transpirat, cu patru clase, care scrie ”va-ţi”, ”iam” şi alte gogomănii în dăncileză.

Ăsta o să te aprecieze, o să-ţi dea chiar şi să-i speli maşina. Faci ce-ţi spune, îi sapi grădina, dacă eşti la ţară, îi baţi covoarele roz, dacă eşti din oraşul Voluntari.

Fanarioţi hoţi

Gogule, fii atent: pe de altă parte, te duci la ăia care-l critică pe imbecilul de filială şi râzi la glumele lor, spui: ”aşa e, aveţi dreptate” şi le cânţi în strună. Asta înseamnă că te dai bine pe lângă ei, nu se ştie când vine cineva de la centru şi-i avansează pe ei, exact ca fanarioţii de la Înalta Poartă. Nu-ţi face probleme că nu ştii nimic despre fanarioţi.

Deci, dacă speli veceurile politice, le scuturi scamele de pe sacou, le deschizi uşa şi tragi cu urechea prin uşă, nu se poate în maxim un an de zile să nu avansezi. Să ajungi adjunct de filială. Atunci, Gogule, fii atent: îi calci pe cap pe subalterni şi-i pupi în fund pe cei de la centru, da? Şi dacă faci rost de bani şi ajungi pe liste la vot, mă cauţi să-ţi mai dau sfaturi.

Stai liniştit, că faci tu rost de bani, doar de-aia te-ai băgat în politică, doar n-o să-ţi pese de fraierii fără partid. De la ei o să ajungi să furi. Succes.

 

Citește și: