Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2105 vizualizări 1 oct 2018

Astăzi, în această atmosferă de sărbătoare inconştientă şi fără fundament, caracterizată prin ambuteiaje şi claxoane, veţi depunde jurământul şi vă voi ajuta să-l reţineţi, pentru cei care au luat Bacul mai greu. Bineînţeles, jurământul are mici diferenţe, în funcţie de specializarea pe care au ales-o părinţii. Pe care aţi ales-o voi.

Vă rog, ridicaţi-vă în picioare şi rostiţi după mine: Jur să mă distrez cât pot... Scuze, acesta e jurământul pentru anul 2. Şi 3. Aha, am găsit: Jur, să-mi plătesc la timp taxele! Paranteză, această variantă este valabilă doar la locurile cu taxă. Pentru săracii care... pentru studenţii admişi pe locurile de la buget, avem varianta. Jur să vin la cursuri. Bine, acum nu trebuie s-o luaţi ad litteram, gândiţi-vă că şi profesorii sunt oameni, puteţi veni pe rând. Şi-aşa nu e aer condiţionat în aulă.

Mai departe, special pentru studenţii admişi la Medicină, jurământul continuă astfel: mă angajez solemn să-mi consacrez viaţa în slujba umanităţii. Paranteză: nu va fi aşa, mulţi veţi face greşeli, dar asta e! Trebuie să trăiască şi alte categorii sociale, cum ar fi preoţii şi groparii.

Pentru tinerii de la Drept, jurământul e asemănător: Jur să slujesc dreptatea. Măi, acum voi înţelegeţi, pot avea dreptate şi unii şi alţii. Ce vă sfătuiesc eu e să ţineţi două degete încrucişate. În fond, cu dreptatea asta în mână ieşi la pensie grefier sau judecător la Simeria. Deci slujiţi dreptatea celui care pune mai multe în balanţă. Altfel, aţi văzut cu doamna Kovesi, facerea de bine poporului e supărare la Camera Deputaţilor.

Mai departe, ce specializări mai avem? Dar d-astea cu şanse, nu Management sau alte prostii d-astea. Manager e director. Cine a mai pomenit facultate de directori? Păi ce, directorii au facultate? Doar dacă au absolvit la facultatea lui Oprea. Deci, să zicem, la Academia de Poliţie: Jur să apăr tulburarea liniştii publice. Nu, nu e formulare greşită, staţi liniştiţi. Păi, gândiţi-vă logic, dacă nu e nicio tulburare a liniştii, nu expiră, dom'le gazele lacrimogene? Şi când dai cu ele, expirate, te pomeneşti că miroase a trandafiri. De fapt, în ultimul timp, gazele chiar put a trandafiri.

Ce mai avem? Politehnica. Aici e simplu: Jur pe legile termodinamicii şi pe legea lui Ohm să-mi găsesc ceva în Germania. Bine, nu trebuie să aveţi mari speranţe, e bine pentru început şi într-un service auto. Important e să învăţaţi limba locului şi să faceţi altă facultate acolo, unde să învăţaţi, totuşi, ceva folositor.

Pentru studenţii de la litere, istorie, biologie, chimie, şi alte facultăţi d-astea hobby, jurământul e mult mai simplu: Jur să învăţ totul pe de rost şi, pe lângă o catedră mai bună sau mai rea, să fac meditaţii cu elevii. Altfel, la revedere! Şi-aşa o să vă râdă pramatiile astea în nas, cu bemveurile şi ţoalele lor, din banii parveniţilor de părinţi.

Asta e! Gata cu jurământul! Oricum, ideea e să nu ajungeţi să vă conducă vreun agramat cu zece clase, aşa că valea afară!

Pe vremea mea, mai ieşeau studenţii la luptă, mai o asociaţie, mai o grevă, acu' vă-nchide gura tuturor cu bilete gratis pe CFR. Şi alea în picioare! Gaudeamus igitur! Nu, nu mai înseamnă: se ne bucurăm, aşadar! Ci, ”zbor plăcut”!

Foto: presidency.ro

Citește și: