Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
1766 vizualizări 31 iul 2018

Şi aici e diferenţa dintre generaţiile trecute şi cea Millenials. Care nu înseamnă, cum ar crede Veorica, generaţia care trăieşte la Milano, ci generaţia născută în mileniul ăsta. Copiii ăştia sunt mult-mult mai deştepţi. Se informează de pe net, nu de la televiziunile de propagandă, vor program flexibil, în niciun caz de la 8 la 4, joburi cu bani mulţi şi dacă mâine le oferă alţii mai mult, şi-au luat zborul. Nu mai dau doi bani găuriţi pe cultul Brandului, mâine pleacă liniştiţi de la Pepsi la Cola. Ce deosebire de generaţiile IMGB, CFR şi PCR! Părinţii noştri, care se angajau la 18 ani şi se pensionau la 65, din acelaşi loc de muncă, dintre aceiaşi colegi, de la aceeaşi bandă rulantă, fie ea de fabrică sau din birou.

Nu, nene, copiii ăştia învaţă să zboare din tutorialele de pe Youtube şi îşi iau zborul fără remuşcări, fiindcă ştiu că nu-i vrea nimeni în elita ţării. Acolo unde locul e împânzit de agramaţi, infractori şi capete seci, care gândesc prin anexarea la familia tradiţională, biserică sau partid.

Şi ştiţi ce e cel mai interesant? Că generaţiile trecute au avut tot timpul sub ochi modelul de urmat. Şi nu l-au înţeles niciodată. Cum unde? În poveştile copilăriei. De exemplu Harap Alb. Cei trei fii ai împăratului trebuie să emigreze la fratele conducătorului, Impăratul Verde. Şi ce să vezi? Pleacă pe rând de acasă, iar Harap Alb chiar se angajează la Spân pentru diferite joburi, neplătite. Toată lumea a citit povestea asta în copilărie, dar aproape nimeni din generaţia PCR nu s-a gândit s-o taie din ţara lui Cizmar Împărat.

Scufiţa Roşie nu stătea toată ziua acasă, la televizor să se uite la Vocea României şi X Factor. Ea s-a înţolit într-o culoare vizibilă, în caz de rătăcire şi apel la ISU, şi-a luat coşul cu merinde - precursorul aplicaţiei Uber Eats - şi a plecat la bunica. Ori s-o ajute, fiind parte dintr-un ONG finanţat de Soros, ori să vadă dacă a bătrână a crăpat, apoi să-i facă succesiunea şi să-i ia apartamentul, exact mentalitatea generaţiei '89.

Albă ca Zăpada emigrează şi ea, din cauza persecuţiei politice, exact ca Sebastian Ghiţă, cu diferenţa că nu lasă în urmă o televiziune funcţională, neînchisă de Statul Paralel şi pleacă prin pădure, deoarece atunci încă nu apăruse Schweighofer, până ajunge la căsuţa celor 7 pitici. Uinde se instalează, ca prin aplicaţia AIRBNB, efectuând diferite munci casnice, contra cazare. Unde aţi mai văzut aşa ceva la generaţia care votează PSD, proprietară in corpore pe apartamente şi care, cu ajutorul marilor salarii plătite de la Iliescu la Vâlcov, abia au puterea să meargă la Techirghiol. Ce să emigreze, frate, în ţări fără ajutoare de stat!

Hansel şi Gretel, cei doi copii lăsaţi de părinţi să se rătăcească în pădure, ca să-şi găsească singuri rostul şi să nu mai stea cu mama lor acasă până la 40 de ani, ca Mircea Badea, ajung la Căsuţa de Turtă dulce, de fapt sălaşul vrăjitoarei. O confuzie gen Podgoriţa-Priştina.

Fata babei şi fata moşului. Moşul îşi alungă fata, din cauza babei nenorocite şi asta mică emigrează, face o grămadă de fapte bune şi o să vină în ţară, la ta-su pe 10 august, la mitingul Diasporei.

Ce mai vreţi? Tot folclorul ne îndeamnă să ne schimbăm obiceiurile şi să ne adaptăm vremurilor, dar noo, noi tot cu Mioriţa şi Mesterul Manole. Tusea şi junghiul, opresiunea şi munca în zadar.

Şi-au trăit nefericiţi până la următoarele alegeri.

 

Citește și: