Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2480 vizualizări 1 sep 2018

Nu de alta, dar a început marele hei-rup tipic românesc al asfaltării cu toptanul! Această minunată afacere, pardon operaţiune, e gândită de tovarăşa Firea, tovarăşa consilierilor ei generali, după modelul: radem tot odată şi asfaltăm pe sărite. E ca şi cum îţi cureţi pereţii în sufragerie, dar îi zugăveşti prin împroşcare cu roz, Găbiţo.

Moloz în vânt

Ar fi interesant de măsurat nivelul de particule din aerul bucureştean. E ca o furtună mai răsfirată în deşertul Irakului. În alte ţări, fiecare şantier de decopertarea asfaltului e închis cu grijă, maşinile au interzis să circule în zonă şi molozul e măturat şi vârât în saci cu o grijă aproape la fel de mare cum are domnul Vâlcov cu tablourile înfipte în pereţi.

Noo! La noi circulă toate maşinile, mari şi mici, autobuze, trolee şi maşini de gunoi cu roţile din dreapta pe partea asfaltată şi cu cele din stânga printre canalele de pe zona decopertată. Arată juma de oraş ca un loz răzuit de un copil cu sindrom Tourette.

Şi când credeţi că se lucrează? Corect! În orele de trafic. Cine zice că bucureştenii sunt plecaţi în vacanţă şi Primăria profită, nu ştie ce zice. N-am văzut să se lucreze noaptea, probabil orele suplimentare costă. Şi nu mai ajung banii de pomeni cu vouchere.

Mişcarea browniană

Închide, Tanţo, strada Ştirbey Vodă, dă la o parte maşinile parcate şi într-o zi, ai decopertat tot, a doua zi ai asfaltat tot. Iar a treia zi poate chemi - totuşi - pe cineva să traseze dungile şi trecerile pe asfaltul nou. Nu tu mizerie, nu disconfort, nu claxoane şi înjurături.

Să nu mai amintesc de delimitarea benzilor în intersecţia Răzoare, veşnica ei pomenire. Acolo dacă eşti din altă localitate, zici c-ai nimerit în mişcarea browniană. Care nu e mişcarea politică, Veorico, ci una fizică, de particule. Stânga peste dreapta, dreapta peste stânga, Doamne ajută! Am văzut ieri o băbuţă săraca pierdută pe lângă gardul de table care înconjoară metroul ăla misterios de lângă Academia Militară. Păi, ăştia de la Metrorex şi Primărie trebuie să aibă dosare penale pentru tentativă de omor, frate. Nici un fel de trotuar nu există acolo, iar oamenii îşi riscă viaţa pe lângă maşini. Cică ”în doi ani, aici va fi staţia dumneavoastră de metrou”. Dacă aş fi primar le-aş da termen o săptămână să redea circulaţiei intersecţia Răzoare, fix cum era pe vremuri. Bineînţeles că nu va fi niciun metrou acolo în următorul cincinal.

Gardul şi leopardul

În schimb au pus garduri lângă liniile de tramvai. Să vezi acum Indiana Jones cu pietoni care traversează barajele de garduri metalice, ca să intre la mall-ul de la Apaca. Păi, blondo, înainte să ridici zidul Berlinului acolo, fă un pasaj subteran, că dacă o să fie victime, nu răspunzi tu, ci amărâtul care conduce tramvaiul în zonă şi mai încet decât înainte, ca să nu ia vreun moş pe tampon.

Mai scoateţi, băi edilii lui Peşte, puţin nasul din contractele cu borduri chinezeşti din piatră ponce, de unică folosinţă şi de garduri care ruginesc în timp ce sunt montate.

Mai lasă vrăjeala aia din parcarea din Piaţa Constituţiei, cu teatrul în aer liber Vlaicu Vodă, la 400 de mii euro reprezentaţia plus montaj, demontaj şi iar montaj de sat medieval şi repară naibii trotuarul de lângă Palatul Parlamentului, în care-şi rup adidaşii turiştii străini, înainte să-i bată jandarmii.

Că azi-mâine, e gata Piramida neimpozitabilă a Neamului şi o să dispară credincioşii în adâncuri, prin canale, fix lângă casa Domnului. Domnu Dănuţ Inginerul.

Aaah, am văzut că au făcut rapid o casă din plăci de OSB, gletuită şi acoperită cu tablă în faţa Catedralei. Bănuiesc că acolo se lasă cu coliva de inaugurare, nu? Ce voiam să vă-ntreb: autorizaţie de construcţie are? Sau aţi dat-o şi la beserică pe lucruri necurate?

 

Citește și: