Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
2779 vizualizări 3 oct 2018

Ultima măsurătoare arată că ”Visuri la cheie”, cheia de boltă a ProTV-ului la mijloc de săptămână, începe să se transforme din vise, taică, în coşmar. A fost depăşită, atât de emisiunea de educaţie fizică şi bârfe a Kanalului, Exatlon, dar mai ales de serialul de mare succes al Antenei, Fructul oprit.

Şi nu, nu e vorba despre oprirea emisiei şi scoaterea la licitaţie a activelor trustului pentru recuperarea celor 65 de milioane de euro turnaţi în propriul buzunar de turnător, ci de un serial românesc. Bine, e bazat pe un roman turcesc, de la 1900, dar e transplantat cu succes pe creierele telespectatorilor români de la 2018. Mare diferenţă nu e.

Surprinzător, serialul e o dramă. Deci telespectatorimea râde cu sughiţuri la ProTV cu Las Fierbinţi şi lăcrimează cu muci la Antena 1, cu Fructul opărit. Pardon, oprit. Bine, mai şi cască plictisită la restul televiziunilor. Asta înseamnă diviziunea gospodărească a ratingului, în funcţie de people-metre, adică nişte aparate micuţe care sunt distribuite aleatoriu - cică - în gospodăriile de la oraşele şi satele din întreaga ţară. Şi care înregistrează la ce şi cât timp stă televizorul tău deschis pe un program. Peoplemetrul e precum extratereştrii: ştim că există, dar nimeni n-a văzut vreodată unul. Ca să nu mai zic că televizorul cu peoplemetru o fi el pe un program, dar restul televizoarelor din casă sigur sunt pe meci şi pe emisiunea lui Kardashian.

Ce se-ntâmplă: dacă aveţi peoplemetru d-asta şi plecati la muncă în Spania, vă rog nu uitaţi deschis televizorul, că iar se bucură aiurea departamentele de vânzări.

Revenind la revelaţia anului 20-18 (în epoca premierului Veorica), e absolut normal ca lumea să aleagă să plângă la Antena 1, cu drama Fructului. Problema e că, dacă citeşti rezumatul episodului, nu plângi, ci izbucneşti în râs. Cică ”Tanţa află în episodul 5 c-o să devină mamă. Îi spune prietenei Cami, care o întreabă pe Tanţa dacă soţul ei, Costică ştie despre sarcină. Costică e un nesimţit, răspunde Tanţa”.

Pe bune? Asta-i dramă?  Păi, altădată, Tanţa şi Costel erau personaje de scheciuri. Uite unde ne-a adus guvernarea actuală! Rămâne să aflăm că Pistruiatul şi câinele său Calu, sunt în zilele nostre, un băiat cu alergie facială luată de la Hexifarma, iar Calu lucrează la Jandarmerie. Cine v-a găsit, frate, numele personajelor? Deci drama turcaleţilor Mehmet, Aisha şi Sinan Paşa a ajuns drama lui Costel, a Tanţei şi a lui Cami? Noi chiar ne merităm programele tv.

Şi nu, nu sunt eu nesimţit, ci Costică e! A spus-o chiar Tanţa. Ar merge şi o Veta, sincer, coloană sonoră avem de la Bănică.

Deci miercurea la tv, pe primul loc sunt Costică şi Tanţa, urmaţi de pleiada de necunoscuţi aflaţi la ora de sport în Exatlon. Pe locul trei se află Visuri la cheie, minunata şi emoţionanta întâmplare prin care familii bine selectate de ProTV ca să-ţi rupă inima sunt ajutate să-şi reconstruiască apartamentul. Din păcate, nicio familie afectată de lucrările la metroul etern din Drumul Taberei n-a fost ajutată de Pro să-şi umple fisurile în pereţi. Bănuiesc că ăla chiar e un mare vis, să consolidezi blocul fisurat de Metrorex. De fapt, cea mai mare fisură în Visuri la cheie e c-a plecat Dragoş Bucur şi acum departamentul de vânzări nu se prea mai bucur.

Cum ar spune în încheierea episodului Tanţa cea gravidă: Costică e un nesimţit. Iar Antena 1 a fost şi ea gravidă şi a născut-o pe aia mică, Antena 3. Urâţică foc, cu capul mare şi vorbeşte numai tâmpenii.

Vizonare plăcută!

 

Citește și: