206 vizualizări 22 dec 2010

Dl Băsescu crede că Sarkozy şi Merkel sunt Vântu şi Voiculescu. Nu am cum să rezum altfel atitudinea celui care reprezintă România la vârf în Europa. De câte ori, şi au fost atâtea în ultimii ani, s-a compromis grav în politica internă, dl preşedinte a recurs sistematic la incriminarea "mogulilor", a trusturilor de presă, a opoziţiei ca argumenta ad hominem. Adică, pe româneşte, dacă Vântu şi Voiculescu sunt hoţi şi turnători la securitate, dacă Ponta e un reptilaş cu ochelari, iar Antonescu un gurist politic, rezultă cu necesitate şi suficienţă, în "logica" diversionistă pentru reduşi mintal a dlui Băsescu că din cauza lor, nu a guvernului Boc, o duceţi tot mai prost, deşi eu v-am zis să trăiţi bine.

Înduioşător până la groază e faptul că dl Băsescu crede că în UE merge făcutul din vorbe ca-n România. Cine îşi închipuie dl Băsescu că stă să-l asculte la Bruxelles când zice că România e discriminată? Obiecţiile miniştrilor de interne francez şi german nu sunt legate de culoarea ochilor sau pielii românilor, ci de faptul că Justiţia la noi continuă să fie o nenorocire naţională, iar Corupţia dă peste graniţe, e internaţională. Nu au dreptate? N-ar trebui, în loc să ne indignăm că nu suntem doriţi în spaţiul Schengen de fondatorii UE, să ne întrebăm cum de am ajuns în Uniunea Europeană?

Că Franţa şi Germania ar fi putut, aşa cum au închis ochii la admiterea României în UE, să-i închidă şi acum, şi n-au mai făcut-o, asta ţine de politică, de economie, de diplomaţie. Câtă vreme condiţiile tehnice de intrare în Schengen sunt îndeplinite, era treaba diplomaţiei româneşti, în cap cu şeful acesteia, dl Băsescu, să nu se ajungă la dura scrisoare franco-germană. Să provoci o astfel de reacţie celor două mari puteri ale Europei reprezintă un eşec diplomatic major. Ce treabă au Parisul şi Berlinul să ne discrimineze? Pur şi simplu, interesele lor reci, politico-economice, au devenit în acest moment contrare celor ale României. Aşa ceva nu trebuia să se întâmple. Punct.

Rezolvarea impasului care se profilează ţine de politica externă. Justiţia românească nu va arăta mai bine în anul care vine, corupţia nu va da înapoi fiindcă a decretat dl preşedinte că suntem discriminaţi. Dar o schimbare a atitudinii franco-germane se poate încerca. Cine s-o facă însă, dl Băsescu, neamul prost al întâlnirilor spontane din pauza de cafea între vârfurile europene care nu-l bagă în seamă? Ce-ar şti domnia-sa să facă, afară poate de un "s'il vous plaît" cu mâna-ntinsă în engleza sa de baltă adresat "Marelui Licurici" de peste ocean ca să ne bage în Europa?

Citește și: