121 vizualizări 2 feb 2011

Dictatorul arab se dovedeşte mai abil decât amicul său Ceauşescu. Din orgoliu împins până la megalomanie, Ceauşescu a dat ordin de la început armatei să tragă în manifestanţii din Timişoara. Nici nu concepea că aceia care ieşeau în stradă strigând "Jos Ceauşescu!" sunt simpli cetăţeni sătui de el - îi credea în mod sincer nişte "huligani" manipulaţi de agenţi străini. De aceea nu a luat în considerare decât prea târziu ideea lui Ion Dincă "Teleagă" de a trimite muncitori din Vâlcea înarmaţi cu bâte să se bată patriotic cu revoluţionarii Timişoarei. Aşa se face că, peisajul creat până în 22 decembrie era clar conturat: de o parte armata şi miliţia, de cealaltă civilii antiCeauşescu. Confuzia a fost creată după aceea, de "teroriştii" care nu se ştie ai cui erau. Se poate deduce...
Cu viclenie, mai mult sau mai puţin orientală, Mubarak şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru alegerile din septembrie, declarând că va asigura transferul paşnic al puterii. Ceauşescu nici nu şi-a imaginat vreo secundă un astfel de anunţ tactic. S-a mărginit să ameninţe că demisionează în şedinţa CPEx, ca să-l roage tovarăşii să n-o facă. Imediat după apariţia televizată a lui Mubarak au ieşit ca din pământ, după zile în şir de manifestaţii antiprezidenţiale, grupuri organizate de susţinători civili ai dictatorului care s-au încăierat cu protestatarii. Acum peisajul este confuz, nu mai e clar că "poporul" e împotriva regimului, avem un început de război civil. Oricând, Mubarak poate ordona militarilor să intervină, cu justificarea că, de vreme ce n-au ţinut seama de retragerea sa, menită să menţină stabilitatea ţării, contestatarii aflaţi pe străzi nu pot fi decât nişte anarhişti criminali. Rămâne de văzut dacă armata mai ascultă de ordinele lui, dar aceasta este o chestiune care depăşeşte graniţele Egiptului.
Dacă ar fi procedat la fel, şi reuşea să creeze confuzie până după Anul Nou, Ceauşescu ar fi avut şanse apreciabile să rămână la putere. La noi, elanul revoluţionar ia naştere greu şi nu durează prea mult. Să vedem cât îi ţine pe egipteni.

Citește și: