Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
19530 vizualizări 3 iul 2015

L-am mai văzut pe acest neamţ de culoare, purtând tricouri galbene cu cap de mort, longilin, fibros şi fin ca o împletitură de corzi de arc, umilindu-l cu un 6-4, 6-1 pe Rafael Nadal la Halle, tot pe iarbă. La Wimbledon însă, Nadal, de două ori campion pe iarba fiarelor, a luptat din greu, a dat tot ce a putut ca să-i facă faţă acestui gangsta, rasta, reggae cu coadă din şpan negru până la noadă.

A avut de înfruntat lovituri plecate dintr-o rachetă parcă extraterestră – când ţâşneşte spre fileu şi coada i se împrăştie oscilând şerpeşte în aer, Dustin Brown chiar aduce a alien! Servicii împuşcate cu o medie de peste 200 de km/h, urmate de voleuri plasate cu „mână moartă”, cum n-am mai văzut de la John McEnroe încoace, retururi din săritură, cu trunchiul şi picioarele drepte, plesnite plat doar din timingul mişcării rachetei (nimeni în lume nu face aşa ceva!), şi apoi scurte imposibile, puse din orice poziţie, şi cu dreapta, şi cu reverul.

Iar demivolé-uri din apropierea fileului si semidistanţă ca ale lui Dustin, eu, unul, nu-mi amintesc decât la Muschetarul Henri Cochet, acum mai bine de 80 de ani.

Nu mai vorbesc de atacurile pregătitoare lungi cu slais, gen Rod Laver sau Ken Rosewall, care l-au făcut pe Nadal să se împiedice în propriile picioare... Un fel de istorie vie a tenisului.

Dustin Brown are cea mai puţină rutină în joc din lume. Creează lovituri aproape la fiecare punct, inventează poziţii nemaivăzute faţă de minge, mişcări ale poignet-ului care nu pot fi reproduse de niciun computer. Ce face el se poate numi brownis, un tenisart care nu poate fi învăţat, nici copiat, de nimeni.

Nadal-Brown: 5-7, 6-3, 4-6, 4-6.  A fost o bucurie rară pentru mine să văd forţa şi rezistenţa unuia dintre coloşii all times ai tenisului, anihilate, în necruţătorul an 2015, de o rachetă ţinută ca un penel de pictor.

PS

Ca şi la Roland Garros, Simona are urmaşe care merg mai departe: Monica Niculescu i-a arătat Simonei cum trebuia bătută Čepelová şi o va întâlni în turul 3 pe  învingătoarea Kuznetsovei, Kristyna Pliskova, iar Irina Begu, câştigătoare după o bătălie titanică cu Lesia Tsurenko, o va întâlni pe însăşi Maria Sharapova, într-un meci care ar putea fi cel mai bun al carierei ei de până acum. Să fim cu ochii şi cu inima pe fete!

Citește și: