Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5837 vizualizări 17 oct 2013

“Avem ceva cu cei care cred că sunt stăpânii acestei lumi, iar noi vrem să le demonstrăm că sunt egalii noştri“. L-am citat pe protopopul Bârladului, Vasile Lăiu, cu o frază din discuţia avută cu ziariştii de la casajurnalistului.ro, care au făcut o amplă şi admirabil documentată anchetă (Fracking România) despre exploatarea gazelor de şist, pe axa USA-România. Protopopul este unul din capii răscoalei împotriva Chevron, începută în februarie, la Bârlad şi continuată zilele acestea, la Pungeşti, unde ţăranii păzesc şi acum câmpul, de teamă că utilajele americanilor, nevoite ieri să se retragă, se vor întoarce  şi vor porni să foreze pământul.  Glasul părintelui Lăiu a trecut de pereţii bisericii, devenind o puternică voce civică răsunând „în apărarea vieţii” din mjlocul oamenilor şi vorbind, ca în fraza de mai sus, despre egalitate şi demnitate. Niciun mesaj nu-i animă mai mult decât acesta pe simplii cetăţeni, ignoraţi şi dispreţuiţi de toţi politicienii care au condus, vremelnic, România  şi, adeseori, trădaţi de propriul lor stat. Mişcarea Salvaţi Roşia Montană, revolta împotriva exploatării gazelor de şist au apărut tocmai din cauza comportamentului nedemocratic, de „stăpâni” al conducătorilor, oamenii fiind nevoiţi să se adune în stradă spre a dovedi că există şi că, uniţi, pot zădărnici planurile politicienilor, făcute peste capul lor. Câteva sute de ţărani săraci din Moldova nu s-au mai lăsat umiliţi de „stăpâni”, luându-şi înapoi dreptul de a decide pentru viaţa lor şi oferindu-ne un exemplu de demnitate şi rezistenţă. Următorii aleşi – o să-i înşir de la mic, la mare numai pe aceia în legătură directă cu cazul – sunt însă nedemni să-i reprezinte:
Viceprimarul Vasile Voina, care, deşi există o hotărâre a Consiliului local de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei Siliştea, de care aparţine Pungeştiul,  a stat pitit în primărie, pe toată durata protestului, aşteptând, zicea el, să vadă ce se întâmplă.
Primarul PSD Mircia Vlasă, care, în primăvară, se lăuda cu „iniţitiva personală” de a nu permite forările pe raza comunei, ca, apoi, să-şi cedeze pâmântul Chevron şi să fugă în concediu tocmai în săptămâna când trebuia instalată plaforma.
Prefectul judeţului, liberalul Radu Renga, care a trimis  200 de jandarmi împotriva a tot atâţia ţărani, cu ordinul explicit şi abuziv de a-i scoate cu forţa de pe terenul Chevron. Tot el a atacat în Contencios Administrativ hotărârile a 11 consilii locale de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în perimetrul lor.
Preşedintele CJ Vaslui, Gheorghe Buzatu, care, în campania electorală urla: „NU acestei companii, NU acestei activităţi!”, ca astăzi să susţină că extragerea gazelor de şist „este o activitate dezirabilă pentru judeţ” şi să acţionează în consecinţă.
Senatorii şi deputaţii de Vaslui, pe care nu-i interesează problemele alegătorilor şi nu dialoghează aceştia. Ei sunt Silistru Doina, Creţu Gabriela, Tataru Nelu, Marian Dan, Birchall Ana, Solomon Adrian, Dima Toader,  Cristea Victor, Ciuraru Florin, Stativă Irinel, Vizitu Sergiu, Bordeianu Dan. Excepţie - Ciuhodaru Tudor, care a mers la Pungeşti.  Menţiune specială, deputatul PSD Solomon, care, după ce a fost ales tocmai datorită campaniei anti gaze de şist, a devenit înfocat partizan al Chevron, îndemnând oamenii să nu participe la proteste.
Ministrul de Interne Radu Stroe, responsabil pentru terfelirea imaginii Jandarmerei prin antrenarea ei într-o misiune de  forţă disproporţinată împotriva unor cetăţeni care protestau paşnic. Imaginile cu ţăranii îngenuncheaţi în faţa jandarmilor şi  cu bătrânii  căzuţi seceraţi vor rămâne multă vreme în memoria oamenilor.
Premierul Victor Ponta, care, după ce a promis instituirea unui moratoriu asupra gazelor de şist  până la finalizarea unor studii de impact, s-a răsucit, declarând că „se bate” - şi crede că face bine – pentru gazele de şist, care vor aduce locuri de muncă şi 300 milioane de euro, anul acesta. Drept urmare, instituţiile din subordinea guvernului au eliberat toate avizele necesare americanilor. Astăzi,  i-a felicitat  jandarmi şi i-a făct pe ţărani anarhişti.
Preşedintele Traian Băsescu, care a patronat încheirea în grabă şi discreţie a contractelor cu Chevron, deşi, aşa cum a mărturisit mai târziu, ştia că exploatarea gazelor de şist implică riscuri pentru mediu şi oameni. „Gazele de şist se asumă”, declara, în urmă cu câteva luni, fără să-şi asume nimic.
Şi lista rămâne deschisă.


 

Citește și: