Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
34194 vizualizări 30 ian 2013

„Mai mulţi jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România. Am avut mai multe cazuri în care judecători au fost atacaţi, hărţuiţi prin intermediul presei, pentru a fi intimidaţi. Sunt două chestiuni distincte: libertatea presei şi atacurile la adresa Justiţiei prin media”.
     Pe lângă "precizările" de mai sus, ale purtătorului de cuvânt CE, Mark Gray, raportul pe Justiţie pentru România conţine observaţii corecte.
     „Superimunitatea” parlamentară se cere a fi înlăturată prin modificarea procedurii de ridicare a imunităţii.
     Faptul că nu au fost numiţi încă Procurorul General şi Procurorul şef DNA este categorisit, pe bună dreptate, ca un eşec al Justiţiei române.
     Parlamentarii declaraţi de Justiţie incompatibili, care n-au părăsit încă Parlamentul, s-o facă.
     Cu atât mai ciudată apare atitudinea Bruxelles-ului faţă de presa din România. Zisa presă este acuzată de oficialii europeni pentru „atacuri prin media, prin intermediul presei”, asupra Justiţiei, pe baza „îngrijorării” unor „mai mulţi jurnalişti”.
     Carevasăzică, „sursele” CE sunt nici măcar nişte unităţi media, site-uri sau televiziuni, ci nişte persoane particulare neidentificate care ar practica jurnalismul.
    Pentru presa serioasă, presa însăşi nu e nicidecum o sursă în sine. Orice „ştire” apărută într-un mediu de presă trebuie supusă verificării proprii de către alţi jurnalişti, abia apoi fiind sau nu asumată.
     Darmite ce zice un jurnalist sau altul, la Bucureşti sau pe la Bruxelles...
     Ca (ne)profesionişti ai informaţiei, domnii responsabili europeni nu respectă nici măcar deontologia jurnalismului, pe care tocmai îl acuză.
     În continuare, se solicită de către CE înăsprirea legislaţiei pentru ca presa să nu-i mai atace, hărţuiască,  streseze, intimideze pe magistraţi.
     Poţi să crezi că judecători din România au fost ameninţaţi de presă cu bătaia, cu moartea sau cu răpirea membrilor de familie.
     Că s-au aruncat autostrăzi (!) în aer sub ei ca să fie împiedicaţi a lupta cu corupţia.
     Să fim serioşi. S-au difuzat nişte emisiuni de televiziune mai mult sau mai puţin documentate, tendenţioase, partizane politic. Da, şi?
     Magistraţii pot fi intimidaţi de asemenea „atacuri” cu o singură condiţie: dacă sunt intimidabili.
     În cazul în care respectivii sunt câte-o madmuzea sau nişte marţafoi cu robă,  coloraţi politic până în albul ochilor, care se dau în stambă pe net, care vorbesc public ca nişte bufniţe bete şi mai au şi nişte schelete în dulap, atunci fireşte că nu le e moale să vadă lucrurile astea prezentate publicului.
     Subsemnatul n-am văzut încă un om al legii competent, imparţial şi decent care să fi fost atacat de presă din senin, din iarbă verde.
     Şi chiar dacă s-ar întâmpla aşa ceva, magistratul în cauză e dator prin fişa postului să mai aibă o calitate: nervi tari.
     Să-şi facă meseria inflexibil, orice s-ar spune în presă.
     Cine se pretinde „emotiv”, ca „catindatul” la şefia DNA al d-nei Pivniceru, pur şi simplu nu e bun de magistrat. Nici de jurnalist.
     Şi pe magistraţi nu-i alege poporul, ca să  piardă sau să câştige capital electoral prin presă – ei sunt numiţi şi inamovibili.
     Pe Bruxelles îl roade grija de judecători.
     Dar când, ani în şir, oameni obişnuiţi au fost calomniaţi, judecaţi,  condamnaţi la postul OTV, proaspăt în sfârşit închis, nu la cererea CE,  şi puteau fi oricând luaţi cu pietre de public, n-am auzit de vreo „îngrijorare” pe acolo.
     În ce mă priveşte, ca gazetar şi cetăţean, o să cred întotdeauna că un atac, fie şi calomnios la adresa unei instiuţii sau a unor reprezentanţi ai ei, este mai puţin periculos pentru sănătatea democratică a unei societăţi decât botniţa legală pusă câinelui de presă – şi aşa destul de jigărit şi cu ochii mai mult după căţele cu funduliţe în blană.
    
   

Citește și: