Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
12954 vizualizări 8 oct 2015

Aflu că patru pelerini români, între care, doi preoţi, au fost arestaţi pentru că au furat moaştele Sfântului Haralambie.

Ziariştii greci precizează că lovitura ar fi fost dată de cei doi „sfinţi părinţi” români, veniţi în pelerinaj la Mănăstirea Mega Spileo, acolo unde se află moaştele Sfântului Haralambie.

„Unul le-a distras atenţia călugărilor mânăstirii, în timp ce al doilea a luat mâna stângă a Sfântului şi a fugit”. În 48 de ore, „cinstitele” feţe bisericeşti au fost trimise în judecată de magistraţii greci.

Greşit, vom spune, dacă luăm aminte la predica stareţului mânăstirii Cotmeana, din Argeş. Preotul, milos şi cu frică de Dumnezeu, a considerat că bătrânul de 73 de ani, surprins de camerele de supraveghere tocmai când fura din cutia milei - acum deja arestat preventiv -, nu trebuie „băgat la puşcărie”. „Pentru că a mai fost, de doua ori, furată mânăstirea, a treia oară am pus camerele acestea de luat vederi. Eu nu l-aş băga în puşcărie, pentru că acolo învaţă multe alte prostii. Eu i-aş tăia degetele”, ar fi spus, senin, stareţul Ioasaf.

În consecinţă, nu e de mirare că, aflaţi sub impactul unor astfel de "milostiviri clericale", mirenii se dovedesc a fi şi mai cu iubire de aproape. Chiar deunăzi, o bătrână „credincioasă” ameninţa isteric în faţa unei camere tv că, dacă nu le este adus vechiul preotul înapoi, în parohie, şi Biserica încearcă să le bage altul, nou, pe gât, „o să se ajungă departe, ascultaţi la mine: o să se facă moarte de om!”. Ptiu, drace!!

Probabil că tocmai acesta e motivul pentru care înalţii prelaţi vor să care în actele bisericeşti tot pământul pe care instanţele, statul şi primăriile sunt dispuse să li-l dea. Mai mult pământ, mai multe biserici, mai mulţi preoţi, mai mulţi bani la cutia milei. Pace şi prosperitate!

„Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere instanţei să-i treacă în proprietate tabăra şcolară şi sportivă „Codrii de Aramă”, din localitatea Agafton – aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului -, ultima de acest gen din judeţul Botoşani. Valoarea terenului pe care se află tabăra trece de 250.000 de euro. Reprezentanţii Mitropoliei spun că pământul, în suprafaţă de cinci hectare şi jumătate, ar aparţine de drept Bisericii”.

Şi, văzându-i supăraţi de atâta nedreptate, care li se face, zi de zi, pe întreg mapamondul, Guvernul României a hotărât, aici acasă, că a venit timpul preelectoral să mai cumpere, încă un pic, binecuvântarea, anafura şi mătania părinţilor duhovniceşti ai Bisericilor.

Aşa că, de anul viitor, „Cultele religioase se vor bucura, pe lângă scutirile de care beneficiază în prezent, de noi facilităţi fiscale. Când au elaborat Codul Fiscal valabil din 2016, guvernanţii s-au gândit, nu numai la pasionaţii de vânătoare, iahturi şi maşini de lux, ci şi la („săracele” şi mai presus de lege n.n.) feţele bisericeşti, care urmează să plătească mai puţin la bugetul de stat”.

În consecinţă, reprezentanţii bisericii vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice – dincolo de faptul că, în continuare, nu vor fi obligaţi să taie bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri -, daca sumele respective vor fi utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. Adică, tot pentru ei.

Ei bine, tocmai când să mă declar „liber cugetător”, alungat din propria-mi credinţă de faptele învăţătorilor, mă atinge pe umăr ştirea lui Dumnezeu.

Şi aflu că „Măicuţa Flor a fascinat juriul şi audienţa programului culinar de televiziune MasterChef din Mexic, la care s-a înscris pentru a plăti datoriile acumulate de mănăstirea ei. "M-am înscris pentru a plăti datoriile congregaţiei legate de construcţia unei şcoli", a declarat, pentru EFE, Florinda Ruiz, de 68 de ani, bucătăreasa mânăstirii.

Ei, da! Dar trăim pe planate diferite…

Citește și: