Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4883 vizualizări 15 feb 2017

Premierul israelian şi preşedintele american au ieşit la conferinţa de presă, care s-a încheiat cu puţin timp în urmă, ca o după o reuniune de familie. (S-a mers până acolo încât  gazda a ridicat-o în picioare pe Sara, soţia oaspetelui, care stătea în primul rând, lângă familia Kushner, ca să poată fi admirată şi aplaudată).  

Cum anticipam, Netanyahu (pe care Trump din “Bibi” nu l-a scos) a obţinut ce şi-a dorit şi mai mult decât atât. Colonizarea israeliană ar trebui oprită, totuşi - Preşedintele s-a referit la această chestiune în termeni echivoci, uşor dojenitori: “Mi-aş dori să văd că domoliţi construcţiile”. Însă Israelul nu poate renunţa niciodată la controlul întregii Cisiordanii, parte a securităţii sale – a adăugat Premierul ca pe o condiţie sine qua non a unei viitoare negocieri cu palestinienii.

Soluţia a două state – Israel şi Palestina – a fost definitiv îngropată. Bibi s-a şi ferit să rostească formula “două state”, considerând că mai importantă e substanţa, iar Trump a spus că nu-l priveşte problema – două state, un stat, câte state vor părţile (a se înţelege: Israelul). Premierul n-a scăpat ocazia să se lanseze în acelaeaşi tirade antipalestiniene, cu aceleaşi argumente, pe care le-au auzit deja doi preşedinţi, cu Trump trei, de douăzeci de ani.

Cât priveşte Iranul, poziţia celor doi a fost clară: inamicul numărul 1. Pentru a impresiona auditoriul, Netanyahu a povestit vechea minciună că pe rachetele Tehranului e scrijelit în ivrit “Israelul trebuie distrus”.

Preşedintele Trump a anunţat, în stilu-i cunoscut, cu un şuvoi de superlative, o “idee nouă” de pace, a cărei iscusinţă absolută cei prezenţi nici nu şi-o pot închipui. Doar că, spre deosebire de el, care  auzit-o astăzi pentru prima oară, jurnaliştii prezenţi au intuit-o, probabil: e vechea şi obosita “soluţie regională” a lui Bibi. La această soluţie fantasmagorică a făcut aluzie, când a declarat: ”Pentru prima oară în viaţa mea, ţările arabe din regiune văd Israelul ca pe un aliat, nu ca pe un inamic”. (Dar despre asta şi mai ales despre poziţia saudiţilor sunniţi, cei mai aprigi duşmani ai iranienilor şiiţi, vom discuta pe larg într-un text dedicat).

Dacă preşedintele Statelor Unite deschisese conferinţa de presă adresându-se oaspeţilor cu “iubiţii noştri aliaţi”, premierul Israelului a încheiat-o apoteotic: “Nu există suporter mai mare al poporului şi al statului evreu ca preşedintele Donald Trump”.
 
 
 

Citește și: