Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1639 vizualizări 2 mar 2018

Azi-dimineaţă, la ora 9, anchetatorii departamentului anticorupţiei al Poliţiei au descins la reşedinţa prim ministrului şi tot la ora 9 – pentru că interogatoriile s-au desfăşurat simultan – doamna Netanyahu a ajuns, escortată, la sediul Lahav 433.

E vorba despre Cazul 4000, dosar resuscitat spectaculos pe 19 martie, prin reţinerea a cinci persoane, între care acţionarul majoritar al celei mai importante companii israeliene de telecomunicaţii – Bezeq, Shaul Elovitch, fostul purtător de cuvânt al familiei Netanyahu, Nir Hefez, şi fostul director general în ministerul Comunicaţiilor din vremea când premierul deţinea şi acest portofoliu, Shlomo Filber. Acesta din urmă a acceptat să devină martor al statului, iar declaraţiile sale sunt de natură să facă din această speţă cea mai puternică împotriva prim ministrului.

Benjamin Netanyahu e suspectat de mită, fraudă şi abuz de încredere: în schimbul unei acoperiri media pozitive pentru sine şi pentru soţia sa, ar fi oferit avantaje companiei Bezeq care deţine un popular portal de ştiri. Mai exact, în schimbul unor relatări măgulitoare, gigantul telecomunicaţiilor ar fi beneficiat de o serie de “relaxări de reglementare” din partea Guvernului, a căror valoare s-ar ridica la un miliard de shekeli (aproximativ 254 milioane de euro). Aseară, Canalul 10 israelian a dezvăluit că acţionarul majoritar al Bezeq ar fi fost înregistrat în timpul ultimei campanii electorale declarând: “[Bibi] a făcut un efort pentru noi, trebuie să facem şi noi un efort pentru el”. Cazul 4000, în afară de un martor foarte important, se bazează pe o mulţime de înregistrări ale Poliţiei şi de interceptarea unor mail-uri schimbate între suspecţi.

Dacă în celelalte două dosare, trimise deja Procurorului General, Cazul 1000 şi Cazul 2000, Sara Netanyahu a fost anchetată la reşedinţă, împreună cu soţul său, de data aceasta poliţia a decis ca interogatoriile celor doi să se desfăşoare în paralel, pentru a nu se influenţa unul pe celălalt. Între altele, ea ar fi fost astăzi chestionată despre corespondenţa cu Iris Elovitch, soţia patronului Bezeq, în care s-ar regăsi detaliile tranzacţiei.

Tot astăzi şi în acelaşi interval orar au mai fost anchetaţi Shaul Elovitch, Nir Hefez, precum şi un fost funcţionar în ministerul Comunicaţiilor, apropiat al lui Netanyahu, plus un alt personaj ale căror nume nu a fost deocamdată dată publicităţii.
Patronul Bezeq susţine în continuare că a comandat publicarea textelor laudative doar pentru a-i face plăcere premierului, fără ca acesta să aibă vreun amestec.  

Interesant e că anchetatorii i-au pus astăzi lui Netanyahu şi întrebări referitoare la afacerea submarinelor, Cazul 3000, unde în acest moment are doar calitatea de martor.
Ieri, familia Netanyahu distribuise următorul comunicat: “Fake news! Nu s-a întâmplat nimic. Continuarea scurgerii sistematice de informaţii false împotriva doamnei Netanyahu se petrece într-o strădanie de a face rău guvernului şi autorităţii Likud (partidul prim ministrului, n.m.)”. Astăzi, la finalul interogatoriului care a durat cinci ore, prim ministrul Israelului a declarat presei, ceea ce spune cam de fiecare dată, luând peste picior poliţia: “După ce au pretins că premierul a fumat un milion şekeli în trabucuri, acum au o nouă teorie – şpăgi în valoare de un miliard de şekeli! (…) N-au fost nici milioane, nici miliarde şi nici trilioane de dolari! N-a fost nimic”.
Adevărul e că Marele Bibi e mai încolţit ca niciodată (şi în Cazul 3000, calitatea de martor i s-ar putea schimba în aceea de suspect), iar cariera sa politică se apropie vertiginos de sfârşit.

Astăzi, în timpul interogatoriului, în faţa locuinţei sale, un grup de manifestanţi anticoruţie i-au cerut demisia, în huiduieli.


Mâine seară, la sfârşitul Shabbatului, Netanyahu va zbura spre Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Trump şi va susţine la Congresul AIPAC unul dintre speech-urile sale aplaudate în picioare.   

Citește și: