Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1873 vizualizări 23 aug 2017

Netanyahu a ajuns în regim de maximă urgenţă la reşedinţa de vară a preşedintelui Putin de la Soci şi va zăbovi câteva ore, după ce o delegaţie israeliană, în frunte cu şeful Mossad, s-a deplasat saptămâna trecută la Washington, dar n-a reuşit să obţină nici o asigurare legată de descurajarea prezenţei iraniene în Siria. Mai mult, membri ai delegaţiei au declarat off the record presei de la Ierusalim că Administraţia Trump nu are încă o idee clară despre viitorul Siriei, părând a fi pus Orientul Mijlociu între paranteze, preocupată preponderent de zona Asia-Pacific.

Ce i-a cerut astăzi premierul Israelului preşedintelui Rusiei? Acelaşi lucru ca preşedintelui Americii: să oprească Iranul să se instaleze în regiune după retragerea ISIS. Având controlul asupra Libanului (prin Hizballah), “Iranul se află într-un stadiu avansat în ce priveşte controlul şi influenţa asupra Irakului şi Yemenului”, l-a informat Netanyahu pe Putin, fără să-i dezvăluie vreo noutate. “Iranul face eforturi uriaşe pentru a-şi consolida prezenţa în Siria (...) Nu putem uita faptul că zilnic Iranul ameninţă să distrugă Israelul! (...) Iranul ameninţă Orientul Mijlociu şi întreaga lume”.

Israelul observă ceea ce începe să vadă toată lumea: regimul şiit de la Tehran îşi construieşte un coridor de putere de la Bagdad la Beirut.

Nu se ştie ce i-a promis Netanyahu lui Vladimir Vladimirovici în schimbul solicitării pe care i-a făcut-o. Cei doi s-au întâlnit, din septembrie 2015, de când Rusia şi-a început interveniţia militară în Siria, de cel puţin şapte ori, şi aproape de fiecare dată la iniţiativa premierului israelian. Dacă pe vremea preşedintelui Obama, dezinteresat de regiune şi în relaţii tensionate cu Ierusalimul, lucrul acesta era aproape firesc, acum, în timpul mandatului lui Trump, speranţele puse în Putin aduc un gust amar celor care s-au lăsat amăgiţi de promisiunile liderului de la Casa Albă.

E interesant ce îi va răspunde preşedintele Rusiei premierului Israelului. Dacă îi va da asigurări concrete.

După o istorie de o jumătate de mileniu de conflicte şi tensiuni, relaţiile ruso-iraniene sunt astăzi mai bune ca niciodată, iar Siria e tocmai locul în care cele două ţări colaborează cel mai strâns. Ruşii furnizează arme iranienilor, iranienii le distribuie miliţiilor şiite care îl susţin pe  Bashar al-Assad. Dorinţa israelienilor ca, după instaurarea păcii, Siria să rămână o ţară unită, dar numai a sirienilor, fără picior de străin, pare greu de realizat. Oricum, nu de către Rusia.  

Citește și: