Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1517 vizualizări 20 sep 2017


Discursul premierului Netanyahu s-a desfăşurat în registrul obişnuit: doza nelipsită de mesianism, umor şi patetism bine temperat.

Subiectul numărul unu, cum era de aşteptat - Iranul: “Preşedintele Trump a numit pe bună dreptate Acordul Nuclear cu Iranul o ruşine. Ei bine, pot fi de acord cu el şi chiar mai mult. Iată de ce:  Iranul promite să-mi distrugă ţara în fiecare zi (...). Iranul desfăşoară o campanie de cucerire de la o margine la alta a Orientului Mijlociu, Iranul dezvoltă rachete balistice ca să ameninţe lumea întreagă (...). Politica Israelului cu privire Acordul Nuclear cu Iranul e foarte simplu: modificaţi-l sau anulaţi-l (fix it or nix it)! A anula afacerea înseamnă restabilirea presiunii masive asupra Iranului, încluzând sancţiuni paralizante, până când Iranul îşi dezasamblează complet capabilităţile nucleare. Modificarea Acordului necesită multe lucruri, între care inspectarea siturilor militare şi a altora care sunt suspecte, precum şi penalizări pentru orice încălcare a înţelegerii (...). De la Marea Caspică la Mediterana, din Tehran la Tartus, o perdea iraniană coboară asupra Orientului Mijlociu. Iranul aruncă această perdea de tiranie şi teroare peste Irak, Siria, Liban, prin alte părţi, şi s-a angajat să stingă lumina Israelului”.

Aplauzele au izbucnit atunci când Netanyahu i-a transmis un mesaj Ayatollahului Khamenei: “Lumina Israelului nu va fi niciodată stinsă!”. Toţi cei care ar îndrăzni s-o facă ”se pun într-un pericol de moarte”, ţara fiind decisă să se apere ”cu toată forţa armelor, cu toată puterea crezurilor noastre”.

Prim ministrul Netanyahu a fost, spre deosebire de prietenul său Donald J. Trump, destul de abil ca să se adreseze şi poporului iranian, rostind mesajul deopotrivă în engleza lui impecabilă şi în farsi: “Nu sunteţi duşmanii noştri. Voi sunteţi prietenii noştri. Într-o zi, prietenii mei iranieni, vă veţi elibera de regimul care vă terorizează, care spânzură homosexuali, aruncă în puşcărie ziarişti, torturează prizonieri politici, împuşcă femei nevinovate... Iar atunci când ziua eliberării va sosi, în sfârşit, prietenia dintre popoarele noastre srăvechi va înflori cu singuranţă, încă o dată”.

În fine, premierul nu s-a abţinut să critice ONU (cu gândul la rezoluţiile care incriminează colonialismul israelian), afirmând că Organizaţia Naţiunilor Unite a fost, de ani de zile, “epicentrul antisemitismului” .

Vorbind despre prestigiul de care se bucură ţara pe care o guvernează, a declarat mai în glumă, mai în serios, aruncând o săgeată spre gazde: “Pinguinii sunt, de asemenea, suporteri entuziaşti ai Israelului. Râdeţi, dar pinguinii nu au nici o dificultate în a recunoaşte că unele lucruri sunt albe şi negre, bune şi rele şi, din păcate, atunci când vine vorba despre deciziile ONU în legătură cu Israelul, această simplă recunoaştere e prea adesea absent”.

Subliniind locul şi rolul însemnat al Israelului în lume, tehnologiile sale avansate, faptul că experienţa sa în lupta cu terorismul a salvat vieţi în occidentul Europei.

În legătură cu palestinienii, Netanyahu  a pus un accent nou, care datează de la instalarea lui Trump la Casa Albă: pacea cu Cisiordania şi Gaza - la pachet cu pacea cu vecinii arabi.

În sfârşit – cum altfel? – Bibi n-a uitat să citeze din profeţi.

Citește și: