Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1980 vizualizări 25 iul 2017
Un incident petrecut duminică seara la Amman a încins spiritele, mai ales în rândul refugiaţilor palestinieni (care reprezintă cel puţin un sfert din populaţia Iordaniei), dar şi în rândurile palestinienilor din Cisiordania şi Gaza.
 
Un muncitor de 17 ani, care venise la reşedinţa personalului ambasadei Israelului ca să monteze nişte mobilă ar fi atacat cu o şurubelniţă un membru al dispozitivului de securitate, care a deschis focul, ucigându-l şi pe proprietarul clădirii care se afla întâmplător prin preajmă. 
 
Oficialităţile iordaniene au cerut ca agentul israelian de securitate care a deschis focul să fie interogat de anchetatorii din Regat, însă Israelul s-a opus vehement, argumentând că acesta ar beneficia de imunitate diplomatică. Un site de ştiri din Amman şi reţelele de socializare au distribuit ştirea (plauzibilă) că agentul ar fi fost contactat personal de premierul Netanyahu, care i-a promis că îl va aduce acasă, ţara sa având suficientă experienţă în astfel de operaţiuni.
 
Între timp, tatăl tânărului împuşcat a declarat că nu-l va îngropa, până când cel care a tras nu va fi anchetat în Iordania şi nu se vor pune la dispoziţia investigatorilor înregistrările video din clădire.
 
Premierul Netanyahu s-a ţinut de cuvânt şi a găsit soluţia să-l aducă acasă pe agentul de pază: a readus la Ierusalim întreg personalul diplomatic de la Amman, ca să-l poată strecura şi pe cel solicitat de iordanieni. Aseară au trecut toţi celebrul pod Allenby, care desparte cele două ţări. O imagine care va ridica multora tensiunea ni-l prezintă pe premierul israelian îmbrăţişâdu-l patern pe agentul care a împuşcat doi iordanieni, dintre care cel puţin unul, proprietarul clădirii, nu-l atinsese nici măcar cu o şurubelniţă.
 
Încă o acţiune precipitată a guvernului israelian, care are cu Iordania un tratat de pace şi o foarte strânsă cooperare în materie de securitate şi – ceea ce e mai important în aceste zile – iordanienii sunt custozii Esplanadei Moscheilor (dinastia haşemită e descendentă directă a profetului) şi între cei mai importanţi actanţi pentru restabilirea liniştii la locurile de închinăciune ale musulmanilor din Al-Quds (numele arab al Ierusalimului).
 
Oricât ar fi de binevoitor regimului Netanyahu, regele Abdullah al II-lea – care a scăpat ca prin urechile acului să nu fie măturat de Primăvara Arabă – va stăpâni cu greu protestele anti-israeliene care ar putea urma la Amman. În plus, se apropie ziua de vineri, când – dacă nu vor fi dezamorsate  tensiunile existente şi prevenite cele care stau să explodeze – la Ierusalim va fi o nouă Zi a Furiei, cu consecinţe care încă nu pot fi estimate.

Citește și: