Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1744 vizualizări 4 iun 2018

După ce, la sfârşitul lui aprilie, a discutat cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi după ce, în repetate rânduri, s-a consultat cu preşedintele Putin, premierul Netanyahu a început astăzi, la Berlin, un turneu de trei zile, care va continua mâine la Paris şi poimâine la Londra.

Ieri, la obişnuita şedinţă de guvern din prima zi a săptămânii, prim ministrul le-a declarat miniştrilor săi că le va repeta celor trei lideri europeni un adevăr sacrosanct: “Israelul nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare”. La plecare, pe aeroport, Netanyahu le-a spus ziariştilor prezenţi, în stilu-i binecunoscut: “Voi ridica două probleme – Iranul şi Iranul”. Prima se referă la Acordul nuclear şi la necesitatea menţinerii presiunii împotriva acestuia (în contextual în care, atât Berlinul cât şi Parisul şi Londra şi-au declarat voinţa fermă de a rămâne în Acord, alături de China şi Rusia). Ca să fie mai convingător, liderul de la Ierusalim e pregătit să le furnizeze celor trei înalţi interlocutori  dovezi adunate de Mossad care ar dovedi existenţa unui program militar nuclear al Iranului. Nici o şansă să schimbe decizia gazdelor sale, însă speră măcar că se vor alătura sancţiunilor drastice ale Statelor Unite – şi asta greu de crezut câtă vreme fuiecare dintre cele trei ţări au apucat să semneze acorduri economice substanţiale cu Tehranul. A doua problemă se referă la prezenţa armată iraniană pe teritoriul Siriei şi a fost rezolvată în parte la Kremlin, Rusia angajându-se să disloce baze ale  Gărzilor Revoluţionare din sudul Siriei. Pentru Israel însă nu e suficientă o soluţie parţială, respectiv eliminarea ameninţării iraniene de la graniţele sale, ci doreşte să nu mai existe deloc trupe ale regimului ayatollahilor pe teritoriul ţării vecine.

Chiar dacă Netanyahu n-ar pomeni subiectul, Merkel, Macron şi May vor deschide discuţia despre răspunsul disproporţionat al Israelului la mitingurile din Gaza (muniţie de război, aproximativ 120 de morţi). Oricum, nu le va putea da replica pe care astăzi ambasadorul Americii la Ierusalim, David Friedman, le-a dat-o jurnaliştilor:  “Ţine-ţi-vă gura în legătură cu Gaza!”.

La Berlin, după întâlnirea cu Angela Merkel, în conferinţa de presă comună, premierul şi cancelarul s-au declarat perfect de  acord asupra unui lucru: toate trupele iraniene trebuie să părăsească Siria. “Iranului nu trebuie să i se permită să aibă un punct de sprijin militar în Siria”. Şi asupra încă unui punct, în legătură cu care n-au fost niciodată în dezacord: Iranul nu trebuie să posede arme nucleare (fapt agreat şi de celelalte ţări care au rămas în Acordul nuclear).

Premierul Netanyahu a sublinat dorinţa Iranului de a cuceri Orientul Mijlociu şi a declarat că în Siria se află în acest moment 18.000 de luptători şiiţi, veniţi inclusiv din Afganistan (“uitând”, ca de obicei, să se refere şi la grupările jihadiste Sunnite anti-Assad). aflate pe punctul de a declanşa un mare război religios, care se va încheia, din cauza valurilor de refugiaţi, în Europa – obişnuita perspectivă apocaliptică a prim ministrului israelian, augmentată de o ameninţare mai veche a Ayatollahului Khamenei (citând-o ca proferată ieri).    

Citește și: