Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2605 vizualizări 22 apr 2018

Nu putea fi chiar serioasă o astfel de declaraţie, venită cu mai puţin de un an şi jumătate înaintea prezidenţialelor, din partea liderului celui mai mare partid din România.

La fel de neserioasă cum e şi explicaţia, rizibilă, desigur, a „neinteresului” din poveste: „Noi nu suntem preocupaţi în momentul ăsta nici să ne stabilim noi cine e candidatul nostru. Cu atât mai puţin ne interesează dacă va candida Klaus Iohannis, dacă va candida Călin Popescu Tăriceanu sau Cioloş sau alţii. Este treaba lor. Unii se pregătesc pentru prezidenţiale, spun tot felul de lucruri. (…) Noi în timpul ăsta schimbăm România, piesă cu piesă, pentru a reuşi să punem rânduială în această ţară unde este o mare neorânduială de foarte mulţi ani, şi o simţim cu toţii, unii mai mult, alţii mai puţin”, a explicat Dragnea.

Dincolo, însă, de argumentaţia subţire a liderului PSD, vizavi de „je m'en fiche-ismul” său prezidenţial, mi-a atras atenţia „construcţia”: „Noi în timpul ăsta schimbăm România, piesă cu piesă, pentru a reuşi să punem rânduială în această ţară”, şi, aproape nemotivat, m-a trecut un fior. Adică, ce vor face - mi-am zis? Vor reface România, ca pe puzzle, în care, la final, nu va mai fi nevoie de alegeri prezidenţiale? Sau lucrurile vor fi atât de „simple”, după remodelarea ţării, încât, indiferent cine va candida, este sigur că Dragnea se va alege?

Şi nu trec două zile, şi iată şi răspunsul: Secretariatul General al Guvernului a iniţiat un proiect de lege care prevede înfiinţarea unei comisii condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, ce urmează să elaboreze în decurs de un an (adică 2018-2019) Strategia „România 2040”.

După ce va fi adoptată de Parlament, „strategia” urmează să fie introdusă, obligatoriu, în programele de guvernare ale tuturor guvernelor instalate la Palatul Victoria, din 2019 până în 2040 inclusiv, indiferent de culoarea politică a acestora.

Cum s-ar spune, vom avea de-a face cu un program „twenty-anual” de dezvoltare.

Iar aici nu e vorba doar de elaborarea Strategiei „România 2040”, ci (şi), mai ales, de „asigurarea cadrului instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”, aceasta fiind precizare extrem de importantă.

Apoi, se enumeră următoarele: pentru elaborarea strategiei, se înfiinţează Comisia „România 2040”, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea; comisia va avea mandat de un an, în perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019;  din comisie urmează să facă parte: reprezentanţi ai Guvernului, Preşedinţiei, partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză; Dragnea este abilitat să desemneze drept membri ai comisiei „personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar”. 

În vederea asigurării consensului naţional şi a validării direcţiilor de dezvoltare, Comisia "România 2040" va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă”, se mai arată în proiect. 

Cum s-ar spune, mai scurt şi mai puţin simandicos, Liviu Dragnea va conduce, de facto, România, din postura de şef absolut al statului, şi mai mult decât atât, (cu braţ de oţel), pentru realizarea consensului naţional şi validarea direcţiilor, în cadrul unor plenare lărgite, la botul calului/firul ierbii, aşa-numitele „forumuri naţionale”.

În lumina acestor prevederi, cel puţin şocante, la încheierea fiecărei astfel de întâlniri, se vor pune întrebări cu substrat moral (la secţiunea „dispoziţii finale”), ultima dintre ele fiind, mereu, aceeaşi: „Mai vreţi să fiu conducătorul vostru?!”, cu răspuns obligatoriu, prevăzut în Strategia „România 2040”, şi anume: „Daaa!!”.

Astfel, răspunsul la întrebare „De ce nu ne interesează, pe noi, cine va candida pentru Cotroceni?!” a fost dat: „Pentru că, deja, Liviu Dragnea s-a instalat la butoane!”.

P.S.: Atenţie, s-a trezit PNL!

Liberalii au cerut, astăzi, guvernului Dăncilă (ca şi când ar mai fi vorba despre vreun guvern) să renunţe la proiectul în discuţie, întrucât acesta trădează „un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste”.

“Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei. Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se precizează într-un comunicat, remis Mediafax.

Eu mă întreb ce-o fi crezut letargicul board liberal, de a moţăit până azi – oare, că PSD se va lăsa îndepărtat de la putere prin alegeri libere şi corecte, în anul de graţie „dublu-twenty”?!

Mam(m)a mia, câtă naivitate, când ştim bine că, de atâta amar de secole, de la turci ne vine inspiraţia, când ne vine…

Citește și: