1206 vizualizări 4 oct 2009

Dacă în 2004 Traian Băsescu a câştigat atacând o persoană uşorde urât, Adrian Năstase, în care a concentrat imaginea sistemuluiticăloşit al PSD-ului, acum vrea să câştige atacând tot ce nu epopor în România. Justiţia nu e poporul, e o adunătură de corbi înrobă, lacomi şi aroganţi, presa nu e poporul, este scula mogulilordiabolici, parlamentul trebuie retezat ca o rudă de salam, căcinici el nu e poporul, guvernul a fost retezat deja, partidele, carevor să încalece statul, trebuie ţinute în cuşcă. Toate acesteinstituţii, uşor de urât, sunt duşmanii poporului. Politicul,politica, de la polis, cu toate formalismele, complicaţiile şichichiţele ei juridice, legislative, e ori inutilă, ori păguboasăpentru popor. Dl. preşedinte simplifică: Băsescu şi poporul. Nu emai bine aşa, fără toate angaralele astea democratice?

Sâmbătă, la Sânnicolau Mare, dl. Băsescu a închis cerculstrategic pe care îl desenează în pregătirea campaniei electorale.În vreme ce Mircea Geoană s-a lansat în cursa pentru preşedinţieprintr-o festivitate gigantică în hala Romaero, asociindu-şi laimagine ideea de partid, de politică, de politică roşie, precum şipozele vorbitoare ale lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, MarianVanghelie, venite din diferite straturi geologice ale PartiduluiRoşu, totul sub lozinca "Jos Băsescu!", dl. preşedinte s-a lansatla Sânnicolau Mare singur cu poporul. Vă mai amintiţi cine îi dădeaimboldul lui Emil Constantinescu în 1996 să intre în luptă şi săînvingă, in hoc signo vinces? Călugărul Vasile, o viziune a d-saledin noaptea preelectorală. "Călugărul" lui Băsescu e cât se poatede palpabil: un bătrân arătos, cărunt, dar spătos, cu trăsăturiregulate şi mustaţă bogată, un soi de răzeş de reclamă la vinurileromâneşti, e ales de dl. preşedinte pentru rolul lui Ioan Gură deAur: "Candidaţi, d-le preşedinte!" Casting perfect, are ochi deregizor dl. Băsescu: Doru Untilă din Lenauheim este poporul. Are şiinstinct actoricesc: "Vreau să fac o poză cu matale, dar stai acolocă vin eu la dumneata!", spune preşedintele şi ia în piept valulbăii de mulţime până la Untilă, omul care L-a văzut. Secvenţacapătă un aer vizionar, mistic, revelatoriu, Sânnicolau Mare devinenoul Maglavit al României.

În vreme ce adversarii săi îl atacă pe el ca individ, dl.Băsescu, pentru că simte că a trecut vremea când puteai săprosteşti lumea arătând cu degetul pentru tot răul din ţară osingură persoană, dă cu poporul în întreaga clasă politică şiastfel îi pocneşte şi pe d-nii Geoană şi Antonescu, distinşiireprezentanţi ai zisei clase. Foarte dibaci.

Nu cred că dl. Băsescu va juca mascarada candidaturiiindependente, ca EBA d-sale, o dată ce a manevrat în văzul lumiipentru ca PD-L să guverneze singur.

Nu cred că dl. Băsescu va încerca să fraudeze alegerile la urnă:pur şi simplu nu i-ar plăcea să câştige aşa, orgoliul său demanipulator al maselor e prea mare.

Dacă va câştiga, va câştiga votat de popor, de mulţi inşi fărăorientare politică. Eventuala sa victorie nu va însemna însă nimicaltceva decât că atât zisul popor, cât şi clasa lui politică s-auîntors de unde au plecat acum 20 de ani, ba chiar mai jos decâtatât.

Citește și: