Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
43510 vizualizări 19 iul 2012

Trei lucruri am spus după ce m-am uitat la teza de doctorat a lui V. Ponta. Unu: orice persoană care ştie să scrie şi să citească româneşte îşi poate da seama că e vorba de un plagiat primitiv. Doi: acest scandal va avea un efect neglijabil asupra electoratului. Trei: peste ani, când convulsiile politice de azi vor fi istorie, documentele, care rămân, vor fi privite la rece şi se va spune adevărul.

Verdictul Consiliului de Etică - Ponta nu a plagiat - nu-mi schimbă constatările unu şi doi de mai sus.

Cine doreşte să se lămurească personal în legătură cu plagiatul Ponta nu are decât să deschidă computerul, să citească şi să compare. Problema e că un număr infim de români sunt dispuşi să facă operaţia asta. Unii preferă să(-şi) spună că e clar o lucrătură a securistului Băsescu. Alţii acuză plagiatul, dar nu din corectitudine intelectuală, ci pentru că se străduiesc cu disperare să-i dea o mână de ajutor lui T. Băsescu.

Altora, celor mai mulţi, le e perfect perpendicular: pot înţelege rânjind prostirea în faţă din justificarea d-nei Ioana Băsescu pentru căsăunele de pe domeniile Popoviciu, "Am avut bani din vânzări anterioare", dar "E o onoare să copiezi fără citare din lucrări anterioare", deviza Consiliului de Etică în cazul Ponta, nu e decât o vorbărie încâlcită.

Într-o ţară în care furtul de bani, case, pământuri, maşini este legea şi printre hoţi şi printre politicieni, nu poţi cere poporului să dea vreun ban pe noţiunea eterică de plagiat. Numai în cazul în care furtul material e adus în limite acceptabile, opinia publică poate ajunge să se intereseze de furtul intelectual - "Păi, dacă Ponta e hoţul hoţilor, cum zice Blaga, atunci Vântu, Patriciu, Videanu ce sunt?"

Premierul Ponta cred că gândeşte în modul cel mai sincer cu sine cam aşa: ce atâta tevatură cu doctoratul ăla? E o patalama pe care ţi-o iei că dă bine în politică, bine înţeles că pentru asta copiezi de la alţii, aşa fac toţi. Nu doctoratul m-a făcut pe mine premier...

Cât priveşte constatarea numărul trei, mă gândesc să-i aduc un amendament: efectul adevărului din viitor va fi egal cu cel al minciunii de acum.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!

Citește și: