Teodor Tita
Teodor Tita
8746 vizualizări 6 iun 2016

Aripa ratată a USL (PNL)

La fel cum a făcut şi pe perioada campaniei, PNL caută o poveste credibilă pe care să o spună în public pentru a lăsa senzaţia că îşi controlează soarta. Nu o vor găsi.Vor insista probabil asupra votului din mai multe capitale de judeţ unde au reuşit să îşi păstreze primarii. Altfel spus, se vor felicita pentru blatul penibil la care au luat parte atunci când au decis să nu atace serios problema alegerilor într-un singur tur.

PNL a crezut că e suficient să nu fie PSD. Nu a fost. Din contră. Ar fi trebuit să ştie deja lucrul ăsta dupa trei ani în care pe străzile Bucureştiului s-au auzit diverse variante ale unui slogan care ieri s-a transformat în voturi: “toate partidele aceeaşi mizerie”.

Campania PNL la Bucureşti a fost un eşec didactic, un exemplu de inadecvare aproape comic. Partidul a dat senzaţia că îşi tratează alegătorii ca pe nişte săraci cu duhul incapabili să gândească singuri. Alegătorii au luat notă şi s-au uitat în altă parte.

După alegerile locale, PNL arată ca aripa ratată a USL.

Indiferent de câte mii de consilieri locali şi câte sute de primari a obţinut în ţară, PNL este într-o evidentă derivă şi, dacă nu se îndreaptă, nu va fi regretat nici măcar de actualii săi membri.

O întrebare foarte relevantă în context: Ştie cineva ce înseamnă să fii liberal azi? Altceva decât membru al partidului care a oferit, pentru prima oara în 26 de ani, Bucureştiul unui membru de partid al PSD?

Ambiţioşii de la sector (USB/USR)

Foarte mare entuziasmul suporterilor Uniunii Salvaţi Bucureştiul aseară după anunţarea primelor rezultate. Cred că e un pic prematur. Rezultatele de la Bucureşti vin pe un absenteism mare şi sunt parţial explicate prin enervarea electoratului de dreapta care a preferat un partid care măcar încearcă să câştige alegerile. Nu e obligatoriu ca şi la toamnă să fie la fel.

USB nu e încă o forţă majoră iar ambiţiile de a deveni partid naţional trebuie primite cu rezerve. Dincolo de faptul că nu dispune de reţele în teritoriu şi figuri recognoscibile, USB va avea de înfruntat un întreg aparat mediatic aflat în momentul ăsta la dispoziţia baronilor locali din garda veche. Altfel spus, USB riscă să fie populat de tot felul de personaje de rang secund respinse din diverse motive de partidele mari.

USB (viitoarea Uniune Salvaţi România) este deja un amestec eclectic de oameni ai noii stângi, de dezamăgiţi ai dreptei şi de anarhişti sceptici. Avansul în politica naţională îi va îndepărta pe unii dintre ei după ce partidul va fi obligat să exprime poziţii mai clare cu privire la temele majore.

Şansa USB stă în performanţa consilierilor săi locali. Dacă oamenii aceia dispar în anonimat în următoarele luni, USB e condamnată la irelevanţă, indiferent promisiuni, intenţii şi ambiţii.

Elogiu tăcerii (PSD)

PSD a arătat de ce e bine ca un partid să se comporte ca un partid şi în perioadele dintre campaniile electorale. Victoria din Bucureşti este reuşita unei reţele de partid bine întreţinute şi funcţionale. În condiţiile în care alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur, PSD a exploatat pragmatic şi eficient organizaţia locală care a scos oamenii la vot. În două tururi ar fi avut nevoie şi de entuziasm. într-unul nu a fost cazul.

Partidul domnului Dragnea a dovedit că a învăţat lecţiile Geoană şi Ponta. Aşa se face că Gabriela Firea a câştigat alegerile ferindu-se să participe cu adevărat la campanie. A fost împiedicată să vorbească liber şi nu i s-au permis decât acţiuni de campanie foarte bine controlate. Speranţa adversarilor că dna Firea îşi va torpila propria campanie cu vreo declaraţie enervantă a murit neîmplinită. Aici consultanţii PSD merită o notă mare (spre deosebire de clovnii de la PNL Bucureşti).

E de aşteptat ca doamna Firea să nu rămână la fel de tăcută pe viitor. De asemenea, e de aşteptat cercurile care au sprijinit-o să devină tot mai vocale în a-şi cere răsplata.

Primarului îi va fi foarte greu să evite conflictul în CGMB mai ales că noua garnitură de consilieri este sensibil diferită din punct de vedere al motivaţiei de cea veche. Nu va fi linişte la Bucureşti.

Vine toamna

Rămânem după alegerile de ieri câteva lucruri. Primul ar fi că, graţie PNL, Bucureştiul e nu numai cel mai mare dar şi cel mai roşu oraş al României. E pentru prima oară când e condus de un membru PSD, pentru prima oară când e condus de o femeie şi pentru prima oară când opoziţia vine mai degrabă de la o mişcare grassroots decât de la un partid clasic.

Toate acestea sunt semnale pentru alegerile din toamnă. Odată cu anunţarea rezultatelor de la locale începe campania pentru Parlament.

În cele cinci luni rămase până atunci, PSD trebuie să evite dezastrele (aşa cum a reuşit în această campanie), PNL trebuie să îşi definească o identitate iar USB trebuie să înveţe să privească şi dincolo de Prelungirea Ghencea. Cât despre partidele de tip Pluto (pitici cu ambiţii ca PMP, ALDE, UNPR şi M10) singura lor şansă stă în eventuale coaliţii. Nu au rămas cu mai nimic după aceste locale iar influenţa lor e atât de mare pe cât de slabi sunt cei care sunt dispuşi să discute cu ele.

Citește și: