Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
137018 vizualizări 23 mar 2016

“Este necesar ca statele să împartă responsabilitatea faţă de refugiaţi (…). Drepturile civice universale au fost până acum strâns legate de Europa şi de istoria sa. Acesta este unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene (…) Europa va eşua în problema refugiaţilor, dacă este ruptă legătura cu drepturile universale civice, iar dacă această legătură este ruinată nu va mai fi vorba despre Europa la care aspirăm”.

Îi dau dreptate şi astăzi. Ce n-a făcut Angela Merkel şi nici celelalte autorităţi europene a fost să trieze refugiaţii. E elementar că printre oamenii care fug de război se pot strecura tot felul de inşi, de la jihadişti şi provocatori la - sper - agenţi ai serviciilor secrete.

S-a vădit că leadershipul de la Bruxelles n-a avut nici un plan, coordonat şi coerent. A semnat într-un final un acord cu turcii, pe bani grei (trei plus trei miliarde), inventând un fel de coletărie a migranţilor – unul pleacă, altul vine. Cum n-are nici astăzi o strategie, când poartă un război de gherilă urbană cu tancurile, amânând să creeze o platformă comună de securitate, unde statele să îşi împărtăşească informaţiile  vitale.

E uşor să dai vina pentru tot ce se petrece rău în spaţiul european pe migranţi, chiar şi atunci când se vădeşte că autorii atentatelor sunt europeni la a doua sau a treia generaţie. De aici până la a pune semnul egalităţii între islam şi terorism nu e decât un pas. Pe care, din ignoranţă sau din naivitate, mulţi sunt entuziaşti  să-l facă. (Nu mă refer la cei care îl fac din raţiuni politicianiste; tupeul lor e destul de mare încât, dacă interesele le-o cer, să încerce să ne convingă că i-am înţeles pe dos).

O repet de câte ori pot: musulmanii sunt primele victime ale jihadismului Islamic şi, statistic, majoritatea.

Islamofobia întreţinută cu sârg nu doar că îndoapă cu voturi  partide extremiste, dar e şi un bun pretext pentru a face uitată  vina morală a liderilor europeni pentru morţii civili de ieri de la Bruxelles şi din noiembrie de la Paris. Pe de o parte, eşecul aşa-numitului multiculturalism, materializat în ghetouri şi radicalizare, lipsa de politici publice pentru marginalizaţi şi auto-marginalizaţi; pe de altă parte, întreţinerea prin procură a războaielor din Orientul Mijlociu. Din greşelile strigătoare la cer ale americanilor în Irak şi ale tuturor occidentalilor în Siria s-a născut monstrul autointitulat Statul Islamic.

Pe conştiinţa cui se stivuiesc cadavrele celor trei mii cinci sute de oameni, morţi în 2015, în timp ce încercau să traverseze marea? În a cui cârcă vor atârna cei peste două sute de mii de civili ucişi în Afganistan şi Irak? Între morţii noştri nevinovaţi şi morţii lor nevinovaţi nu e nici o diferenţă.

E o capcană mortală ideea că totul ni se trage de la nişte disperaţi care fug din faţa războiului şi vin să ne ceară adăpost. Sau de la alţi disperaţi, lihniţi de foame, care bat la porţile noastre. Răul e, din păcate, printre noi, a crescut din nepăsarea, din prostia, din fudulia noastră.

Nu putem plânge împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, refuzând să înţelegem ce ni se întâmplă, incapabili să găsim altă soluţie decât smiorcăiala.     
 

Citește și: