Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
8623 vizualizări 27 ian 2015

Domnul George Maior ar fi putut demisiona de la şefia SRI în momentul în care noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, şi-a luat funcţia în primire. Domnia sa a optat însă pentru o soluţie politicianistă: şi-a depus mandatul, lăsându-l pe preşedinte să delibereze şi să ia o decizie în locul său. A procedat ca eroii operetelor politice dâmboviţene care declară, emfatic, că se pun la dispoziţia ţării, sperând ca ţara să aibă nevoie de ei. De data aceasta n-a mai avut! „Îşi va forma preşedintele o opinie despre felul în care ne-am exercitat mandatul şi va lua, desigur, domnia sa, o decizie în conformitate cu ceea ce va vedea”, spunea dl Maior cu două luni în urmă. În lumina acestei declaraţii, nu a demisionat, ci a fost demis.

Ar fi putut demisiona chiar mai înainte, atunci când a constatat că, în pofida comunicatelor alarmiste şi a  bunăvoinţei arătate de parlamentarii din Comisia SRI, nu poate să umple „golul legislativ” creat prin declararea legii prelucrării datelor personale şi a cartelelor prepay ca neconstituţionale, ceea ce ar fi produs „consecinţe grave, greu de anticipat, asupra securităţii naţionale”.

Dl Maior nu a încercat să umple vidul măcar cu vechile instrumente, ci a procedat ca un politician: a trecut la presiuni. A folosit sângerosul episod Charlie Hebdo ca să forţeze reluarea legilor neconstituţionale în Parlament şi a pus CCR la stâlpul infamiei. Uitând că este directorul unei instituţii dintr-un stat de drept, nu dintr-unul poliţienesc, dl Maior a scos Curtea Constituţională vinovată pentru „catastrofa” care o să vină.  „Vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală, undeva în stat, în legatură cu securitatea naţională a cetăţenilor români, nu a statului, nu mai vorbesc de stat şi că, la momentul unei catastrofe, voi şti spre cine să arăt cu degetul. Cineva se joacă cu lucruri foarte mari, pe care fie nu le înţelege, fie dintr-o rea-credinţă le abordeaza în acest fel”, afirma domnia sa, în urmă cu câteva zile.

În lumina acestei declaraţii, era firesc ca dl Maior să fi fost demis ori să fi demisionat, deoarece nimeni nu-şi doreşte la conducerea principalului serviciu de informaţii o persoană care prezice catastrofe teroriste şi aruncă propria-i răspundere pe spinarea ţapilor ispăşitori. Doar politicienii fac asta – vezi sperietoarea „Dacă îl alegeţi pe Iohannis, vă taie pensiile”.

În fine, discursul lui George Maior şi al deputatului Sebastian Ghiţă, secretarul Comisiei parlamentare SRI, seamănă aşa de bine că nu mi-e clar cine pe cine a copiat. Iată ce zicea parlamentarul, cu cinci zile în urmă: „Dacă o să se întâmple ceva rău, cine o să răspundă, domnii de la Curtea Constituţională? Îi arătăm cu degetul? Ce putem să le facem? Doamna Gorghiu, domnul Orban? Nu cumva sunt iresponsabili politicienii care au atacat la Curte această lege?". 

Având în vedere evidentele afinităţi ale dlui Maior, cred că într-un partid politic – poate PSD, poate chiar acela pe care îl va face dl Ghiţă – îşi va găsi menirea, dacă nu cumva, obosit de atâtea ameninţări naţionale, va pleca, într-o sinecură să se energizeze un pic.

Citește și: