61 vizualizări 7 apr 2009

Ce se întâmplă acum în Moldova, la Chişinău, e tot o diversiune pusă la cale de Băsescu ca să acopere scandalul Popoviciu, casa de 1 milion de euro a Ioanei Băsescu şi salariul de la Luxten al Elenei Băsescu – EBA. Cam aşa ar trebui să sune prelungirea absurdă a obsesiei în vogă printre jurnaliştii şi politicienii din Bucureşti: totul e o diversiune. Aşa cum la Chişinău nu e nici o diversiune, e crunta realitate a unui popor încercând exasperat să se elibereze de teroarea roşie care vine peste el de decenii de la Moscova, nici la Bucureşti nu există vreo dovadă că arestarea lui Gigi Becali ar fi comandată de la Cotroceni şi ea nu acoperă nimic.

Dimpotrivă, descoperă: virulenţa antistatală a clanului interlop Becali. Într-un limbaj asemănător aceluia în care judecătoarea cazului Becali a fost ameninţată printr-un mail trimis pe adresa Jud. sect. 1, Ioan Becali l-a ameninţat public pe procurorul Maximilian Bălăşescu: „Dumneata crezi că vei mai dormi liniştit în casă? O să mă ocup să intri la puşcărie şi vei vedea ce se va întâmpla cu rozeta dumneata acolo”. Dacă până acum se discuta în contradictoriu pe temele Gigi Becali, hoţi, sechestrare, arestare, e corect, nu-i corect, din acest moment există un antagonism care le umbreşte pe toate: clanul Becali împotriva statului de drept.

Chiar dacă fratele păros al preşedintelui Băsescu a reluat în forţă apelativul prezidenţial „găozar” la adresa jurnaliştilor, chiar dacă ciurda gurnaliştilor a intrat în vibraţie la auzul profeţiilor vanghelice cum că umblă să fie arestaţi trei jurnalişti, chiar dacă duşmănia ministrului Justiţiei şi „specialiştilor” lui faţă de ziarişti e pe faţă, nici un gazetar onest din ţara asta nu poate fi de partea lui Becali şi împotriva Justiţiei.

Bineînţeles că acţiunea zisei Justiţia în cazul Becali a fost, ca şi în alte cazuri, târzie, dar insuficient pregătită, în forţă, dar aiurea justificată. Aşa merg lucrurile pe la noi. Bineînţeles că G. Becali încearcă să speculeze imaginea proastă pe care o au autorităţile în ochii publicului: „Doamna procuror, nu mai fiţi aşa vehementă, că vă aude lumea şi deveniţi antipatică”. Până la ultimul şofer din România a pătruns ideea că Becali a încercat să-şi recupereze maşina furată, neavând încredere în Poliţie şi acum el e arestat şi hoţii liberi, deci „ştia nea Gigi ce ştia de-a vrut să-şi facă dreptate singur”. Dincolo de toate acestea, există însă o hotărâre a instanţei, pe baza datelor furnizate de procurori: dl. G. Becali va sta 29 de zile în arest preventiv. O hotărâre care poate ţine şi de persoane, nu numai de faptele prezente, adică de ce a însemnat numele Becali în ultimul deceniu în România: ameninţări, atacuri, loviri de persoane, agresiuni verbale înspăimântătoare, situarea mereu alături şi deasupra legii. Nu formatori de opinie şi apropiaţi ai Bisericii.

Această hotărâre trebuie respectată de toată lumea. Dl. Becali va avea tot timpul să-şi pregătească apărarea împreună cu cei 14 avocaţi şi s-o facă pe christosul în ochii celor care stau să-l creadă. Poate când iese de la puşcărie intră iar în politică, făcându-şi socoteala că în 29 de zile adună 10 procente, pe care le va scoate la licitaţie în turul doi al prezidenţialelor din toamnă.

Cea mai periculoasă diversiune în aceste zile şi în cele care urmează o poate practica populaţia asupra ei însăşi: cine strigă Free Gigi încearcă să se elibereze de fapt pe sine de toate pisicile moarte pe care le-a adunat în curte într-o viaţă şi pentru care nu a plătit.

Citește și: