Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6019 vizualizări 10 mai 2018

Bieţii israelieni! Cu puţin înaintea discursului de alaltăieri al preşedintelui Trump, Tzahal (acronimul Armatei) a dat ordin să se deschidă adăposturile în Galileea. Evident, s-a produs panică. Apoi, toţi primarii din nord (nu doar cei din Galileea) le-au deschis pe rând. Ordinul a rămas de atunci în picioare.

S-a estimeat că Iranul va continua să încerce să răzbune incursiunea Israelului din urmă cu o săptămână, când a fost distrus un depozit de armament al Iranului în Siria.

Ieri seară, la ştiri – un sondaj de opinie, din care rezultă că Likud, partidul lui Netanyahu, ar câştiga detaşat dacă alegerile s-ar desfăşura astăzi. Un asemenea succes electoral răsunător n-a mai avut Bibi de un deceniu.

Astăzi, după ce în noaptea de joi spre vineri au fost lansate zeci de raiduri aeriene asupra unor ţinte iraniene din Siria, prim ministrul a declarat impacientat că regimul de la Tehran a trecut linia roşie, lansând rachete asupra Platoului Golan, explicând astfel riposta.

În strategia Israelului pare se se fi schimbat ceva esenţial: până mai ieri răspundea la atacuri, mai nou pare a lansa aşa-numite “atacuri preventive” – “Nu vom permite Iranului să se stabilească militar în Siria”, a explicat Netanyahu. Dar Iranul s-a stabilit militar în Siria de multă vreme.

Tot astăzi s-au desfăşurat câteva declaraţii de poziţie importante.  Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan – după ce sancţionase sever decizia preşedintelui Donald J. Trump de a ieşi din Acordul nuclear  - a ţinut să sublinieze, într-o convorbire telefonică purtată cu Hassan Ruhani, preşedintele Iranului, nu doar că va menţine dar că va îmbunătăţii relaţiile comerciale cu Tehranul.

Însă de departe cel mai important mesaj după anunţul de marţi al lui Donald J. Trump aparţine cancelarului Angela Merkel, care a spus, de lângă preşedintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Germania:  

“Timpul în care se putea conta pur şi simplu pe SUA pentru a ne proteja s-a încheiat. Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, este provocarea noastră pentru viitor”.

Declaraţia doamnei Merkel, chiar mai categorică decât era de aşteptat, vine firesc în urma deciziei Germaniei, Franţei şi Marii Britanii de a rămâne în Acordul nuclear cu Iranul.

Izolarea în care preşedintele Trump a împins America a devenit un fapt împinit. E de aşteptat să răspundă cancelarului (mă mir că n-a făcut-o încă) socotind câţi bani va economisi dacă nu va mai investi în securitatea Europei şi bătându-le obrazul liderilor bătrânului continent că, în timp ce ţările lor prosperau, Statele Unite le asigura liniştea.

Cum era de aşteptat, Rusia şi-a potrivit masca de mediator,  făcând ambelor părţi – Israel şi Iran - apel la calm.  

Lucrurile stau cum nu se poate mai rău. În primul rând pentru israelienii obişnuiţi, la care nimeni nu are interesul imediat să se gândească, pe care deciziile lui Trump şi Netanyahu îi pun de zeci de ore în pericol de moarte.

Lucrurile stau rău nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru lumea întreagă.   

 

 

Citește și: