Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
1789 vizualizări 5 mai 2017

Despre presa română se pot scrie multe volume de memorii. Cu determinări politice şi poliţişte de-a dreptul. 

După 27 de ani de presă practicată în toate formele ei existente, o să încerc şi eu un volum, despre care, zic eu, se va discuta mult. 

Până atunci, o să-ncerc să vă dau aici câteva "insight-uri" şi "highlight-uri" despre devenirea şi intestinele presei române. 

Şi un caz şcoală al săptămânii: profesoara dată afară de inspectorat în cele două variante antitetice.

Nu numai pentru că pe 3 mai a fost Ziua Mondială a Presei, sărbătorită de ziarişti în anii trecuţi, pe vremea în care încă îşi mai făceau iluzii că mai pot fi o breaslă, dar şi pentru că practic Presa este în cea mai neagră istorie a ei din ultimii 27 de ani. Din cauza duşmanilor ei naturali: 

1. Statul, cu tendinţa sa organică, irepresibilă de a minimaliza rolul celei de-a patra puteri in stat  

şi

2. Serviciile secrete, "organul de represiune" care azi controlează şi influenţează copleşitor presa română transformându-o pe deplin în Instrument de propagandă, şantaj şi suprimare politică.

Presa a avut trei stări de agregare in existenţa ei post revoluţionară: 1. La ziarişti, în anii `90. 2. La moguli, după 2000 3. La serviciile secrete, după 2009

Cum lesne vă puteţi da seama, prima fază a fost cea mai liberă din istoria ei naţională. La apogeul puterii sale, cel mai puternic premier al României din ultimii 27 de ani bătea la uşa Clubului Român de Presă şi întreba Pr(inţ)esa, care mânca jar pe-atunci, cum ar putea să-i reducă apetitul şi TVA sau, dacă ar putea să o mituiască frumos cu ceva reclame de la stat. 

Apoi a venit epoca celui mai puternic preşedinte din ultimii 27 de ani, care mai intâi a ţintit-o în operaţiunea denunţată de consilierul său S.Lăzăroiu: 

"Ori Presa, ori Democraţia". Pentru ca mai apoi, s-o treacă prin intermediul unor operaţiuni murdare într-o dependenţă cruntă de serviciile secrete române şi americane, unde se află şi azi. 

Deunăzi, cel mai mare duşman al presei şi mogulilor, declara: "Ce s-a intâmplat cu A3 a fost un uriaş abuz". După ce, acelaşi "justiţiar" dăduse de înţeles că judecătoarea din cazul Voiculescu a fost în misiune …Unde este Adevărul în acest caz celebru al războiului dintre Antena 3 versus Traian Băsescu& Statul de drept? La mijloc. Adică acolo unde stau maţele unui stat mafiot în care nu există buni şi răi, ci doar gang banguri politice.

Presa a ajuns un imens instrument în mijlocul unui imens război, iar "democraţia cea mai mai mare afacere de presă", vorba celui mai bun avocat de penal pe care-l cunosc, Doru Costea. 

Nu mai are conştiinţă de sine, nu mai are sindicat. nu mai are credibilitate. A lucra azi în presă este aproape la fel de rău văzut cu a fi angajat in politică.

Starea de derby a presei reprezintă ca plastilina starea de vrajbă marţială din mijlocul societăţii noastre. 

Martor stă cazul acestei profesoare eliberate din post de către Inspectorat. Toată presa a înghiţit subiectul, ca pe un fel de şaorma cu de toate. Ce poate fi mai bun când are nişte PSD, Gabriela Firea şi o profesoară bine-prăjită de aceştia?!

Doamna profesoară în cauză, un mic star anti-sistem care deunăzi se „autodenunţa” că nu mai citeşte la clasă poeziile lui Eminescu şi Amintirile lui Creangă, ci Cartea Junglei şi Micul Prinţ, şi ataca Balena Albastră a lui Firea, a anunţat că a fost dată afară, că, deşi a fost în top 3 la titularizare, anul trecut, i s-a luat postul, că „nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază”

PR-istic, profesoara a prezentat doar varianta care o avantaja. Din viteză, ignoranţă, incompetenţă sau propagandistic, în presă aproape că pe nimeni nu a mai interesat adevărul: că doamna era suplinitor, că i se repartizase postul pe perioadă determinată, că titularul s-a întors şi că, una peste alta, n-aveau nicio treabă cu situaţia nici PSD, nici Firea şi nici altcineva. De altfel, „victima” a revenit la locul faptei, anunţând că, în fond, decizia e legală, dar legea e proastă.

Detalii. Ca pe Facebook, şi în presă taberele s-au împărţit, fiecare cu „adevărul” care-i servea „în schimbul de focuri”: PSD-ul rău, care trebuie torpilat cu orice ocazie şi mijloace, şi PSD-ul bun, care trebuie apărat de agresiune cu orice ocazie sau contract. Ilustrative în acest sens sunt cele două registre în care subiectul a fost prezentat de două publicaţii, aflate în tabere diferite: Hotnews-ului lui D. Tăpălagă şi DCNews-ul lui B. Chireac. (foto mai jos) 

PS. Cea mai importantă agenţie de monitorizare a presei din România, Active Watch, o diagnostichează intr-un raport pe 2016/2017 #aici: http://activewatch.ro/ro/freeex/publicatii/lansarea-raportului-freeex-2016-2017-libertatea-presei-in-romania/

 

Citește și: