Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1333 vizualizări 3 mai 2019

Conform uzanţelor, Suveranul Pontif le-a acordat ieri audienţa anuală membrilor Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale.

Academia nu e o instituţie confesională, ci – în comunicare  cu Academia Ponfificală de Ştiinţe şi Academia Pontificală pentru Viaţă - e un grup de reflecţie cu privire la prezentul şi viitorul omenirii, alcătuit din minţi strălucite, personalităţi de toate confesiunile şi denominaţiunile, inclusiv atei declaraţi. 

Ei sunt consilierii aulici ai Papei, care îşi construieşte astfel o viziune asupra lumii în care trăim, îngrijindu-se ca Dumnezeu să nu fie ascuns societăţilor umane, creând punţi peste pretinsa prăpastie dintre religie şi ştiinţă.

„Dumnezeu a semănat în inima omului numeroase posibilităţi, iar atunci când o societate îl ascunde pe Dumnezeu şi nu pune în centru persoana umană, ajunge la cultura rebutului (…) Când o societate îl ascunde pe Dumnezeu, oamenii sunt excluşi”. Împotriva a ceea ce numeşte „cultura rebutului” Sfântul Părinte luptă de la începutul pontificatului său. 

Ieri, între altele, vorbindu-le membrilor Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale (sociologi redutabili), a atins din nou problematica fierbinte a migranţilor: „Modul în care o naţiune îi primeşte pe migranţi arată viziunea acesteia asupra demnităţii umane şi raportul ei cu umanitatea”.

La audienţă a fost prezent şi cancelarul celor două Academii (de Ştiinţe Sociale şi de Ştiinţe), arhiepiscopul Marcelo Sanchez Sorondo, care explicase la vremea potrivită de ce e Stephen Hawking, un ateu declarat, membru al Academiei Pontificale de Ştiinţe (a rămas membru până în ultima clipă a vieţii sale): „Oamenii de ştiinţă descoperă lucruri pe care nu ei le-au pus acolo. A întreba cine le-a pus ţine de teologie - oamenii de ştiinţă descoperă, credinciosul vede acolo prezenţa lui Dumnezeu”.

Monseniorul Sorondo a povestit că l-a întrebat odată pe Hawking dacă afirmaţia sa că Dumnezeu nu există e o concluzie ştiinţifică sau una întemeiată pe experienţa sa de viaţă, „Nu are nimic de a face cu ştiinţa”, a răspuns cosmologul britanic.

Citește și: