Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
14543 vizualizări 24 ian 2015

Fost procuror general al României între 2003 şi 2006, dl Ilie Botoş a fost răsfăţatul tuturor regimurilor. Între 1991 şi 2011 a străbătut drumul anevoios pentru alţii, dar uşor pentru el, de la locotenent major la general locotenent, a primit opt Embleme de onoare, un Semn onorific „În serviciul patriei”, o diplomă „Meritul Judiciar” şi patru ordine naţionale – Virtutea Militară, două Serviciul Credincios şi Steaua României în grad de Cavaler. Prin comparaţie, noul şef al SMG, generalul cu trei stele Nicolae Ionel Ciucă, comandantul primului batalion românesc trimis în Afganistan, stă mai bine la emblemele militare – are 13 -, dar e mai sărac în medalii naţionale, ţara răsplătindu-l cu o Virtutea Militară şi nicio Stea. Ilie Botoş însă a mai cules, ieri, din mâna preşedintelui Iohannis, un Ordin Naţional Steaua României în grad de Ofiţer, epuizând astfel cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.

Care sunt însă „rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate” despre care vorbeşte decretul prezidenţial în legătură cu Ilie Botoş? Chiar să fi vrut fostul procuror să pună toată energia sa de maestru în Ninjutsu (centură neagră cu 10 dan) la înfăptuirea a ceva, nu prea a avut timp. În trei ani, a ţopăit în trei funcţii - director al DGIA, apoi consilier consilier pe probleme de securitate al premierului Ponta şi, în fine secretar de stat în MAI, unde l-a şi prins decorarea. Dacă n-a avut cumva vreo misiune secretă, în care să-şi folosit expertiza în operaţiuni speciale şi arte marţiale, ci a făcut doar muncă de birou, atunci Steaua României este premiul de consolare, oferit de alt concubin medaliat al tuturor regimurilor, ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Faptul că dl Oprea l-a pus pe listă nu îl obliga însă pe preşedintele Iohannis să-l decoreze.

Este nepotrivit, dacă nu de-a dreptul cinic să răsplăteşti cu distincţia cea mai înaltă un fost şef al PNA şi al Parchetului General, care, în patru ani, cât a condus cele două instituţii, nu a produs un singur dosar cu mari corupţi, ci s-a bătut pe burtă cu ei. Este revoltător să-i agăţi pe uniformă Ordinul Serviciul Credincios tocmai procurorului căruia i-a scăpat Omar Hayssam, primul terorist al ţării, pe care-l avea în custodie. Preşedintele Traian Băsescu, căruia nu îi păsa de sensibilităţi morale, a făcut-o, dar dl Iohannis promisese altceva. În campanie, a vorbit insistent de promovarea valorilor, a modelelor, cu care intră în contradicţie vesela decorare a mediocrităţilor, instituită de predecesori. În loc să oprească galonarea nulităţilor, noul preşedinte le onorează la rându-i, transformând Steaua naţională într-un gablonz de talcioc. Se pare că nu a găsit în această ţară, printre eroii ei tăcuţi, un om ale cărui fapte excepţionale să merite vreunul dintre marile ordine, nu şi-a propus să le păstreze pentru aceia care aduc României reale servicii, dar nu aşteaptă să se înfrupte din ea, nu încearcă să transforme decernarea lor dintr-o reuniune de gaşcă politică, într-un adevărat eveniment.

Şi totuşi ceva trebuie să facă dl Iohannis. Este nevoie de ordine şi medalii noi, fiindcă Ilie Botoş n-a atins încă apogeul carierei, dar nu mai are cu ce-l decora.

Citește și: