Indira Crasnea
Indira Crasnea
6137 vizualizări 19 iul 2013

Un comunicat prezidenţial dat dimineaţa pe răcoare a fost o emoţie de tip nou. Teroristul nostru de prăsilă Omar H(ayssam) a fost extras din frământata Sirie şi depus la păstrare într-un "pension" cu gratii românesc. Stăpânii zilei au căzut din pat stârniţi, sibilinici, arţăgoşi, omniscienţi.

Scutierii lui Traian Băsescu, Chifu şi Lăzăroiu, s-au orânduit la datul huţa pe Facebook. Lăzăroiu a fost carbogazos cu ţintă precisă: Victor Ponta, iar Chifu a fost generalist: cei mulţi care nu vor dormi bine în vacanţele anilor următori. Ion Iliescu a arătat sfătos spre justiţie, Vasile Blaga a tămâiat statul şi instituţiile, Emil Boc l-a indicat neabătut pe Băsescu drept omul momentului, M.R.Ungureanu a oftat melancolic după dragii săi spioni.

Preşedintele şi-a văzut de FMI. Premierul şi-a văzut de revărsările tv. Cei doi n-au rezonat. Dintre toate vorbele spuse de cei îndreptăţiţi şi de cei care trebuiau să ia o pauză de respiraţie, Victor Ponta s-a detaşat, împărţind zelos bobârnace.

De fapt, cei care au făcut să se întâmple această "recuperare" au tăcut justificat. Li s-a mulţumit într-un comunicat: oameni din intelligence, diplomaţi şi alţii cu rosturi ştiute doar de puţini. Sunt ca "Vulpea" Ardelean care a dat o scurtă declaraţie antologică: "Nici nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost adus în România". Tăcerile cunoscătoare sunt mai asurzitoare decât maimuţărelile politice.

Omar Hayssam, "bomba" din faptul dimineţii a fost pus la păstrare în bună stare. În România va avea de dat socoteală pentru varii găinării pâmântene, care ţin de banala lăcomie omenească. Aşteptatele dezvăluiri despre "famiglia" sa politico-economică provoacă deja o seamă de salivări anticipative. Se vrea circ şi nu orice fel de circ. Sau se vor adevăruri, care poate nu vor încălzi, după atâta vreme, dar vor folosi.

Unul dintre adevărurile care va fi demonstrat este că Omar Hayssam nu poate fi o senzaţie multiplicată. Nu sunt atâţi "hayssami" încât folosirea lor zgomotoasă să acopere scârţâielile din toate încheieturile ale vieţii reale. După cum nici odele aduse statului funcţional şi "structurilor" care merg ceas nu pot anestezia nesiguranţa prezentului.

Da, recuperarea lui Hayssam este o dovadă a statului funcţional şi care poate merge ceas. Dar, doar pentru o mână de jucători. Care, la o adică pot manufactura o serie de "hayssami" mai mici.

Citește și: