Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2959 vizualizări 25 ian 2018

Omul, îl ştiţi, e pus pe căsăpit opoziţia. Evident, numai şi numai după o îndelungată chibzuinţă: dacă i se cere un nume de eventual premier, Orban se duce la Cotroceni cu o propunere fermă, de anticipate (eu am achiesat, dar preşedintele s-a declarat, evident, dezamăgit); dacă îl ia pe sus, pe Mişa, spiritul Crăciunului, şi dă, între piftie şi sarmale, decizia privitoare la D600, se prăvale şi Ludovic peste el, după vreo lună.

Nu spun că e corect să iei decizii în pripă, dar nici să te gândeşti adânc, cât să ia alţii măsuri aplicate, în urma cărora să te trezeşti ameţit, şi tu, lider de liberali, şi să te-agiţi infinit de târziu.

Ei, şi dacă tot s-a trezit divers ne-mplinit, în loc să se ia tare-tare de gât cu puterea, ca să se dreagă, s-a luat chiar de unul dintre cei mai vizibili parlamentari ai săi: Daniel Zamfir.

De ce?! Pasămite pentru că, preopinentul, deşi e ales de popor, şi-a permis să se gândească, inclusiv, la situaţia românului, aflat la discreţia băncilor, într-un fel „neconform” cu viziunea ultra-liberalului Ludovic.

"Sunt proiectele asumate de partid, care parcurg o procedură internă de vot şi avizare, şi cele iniţiate individual de parlamentari. Acest proiect (plafonarea dobânzilor penalizatoare) nu e susţinut de PNL, dar nu pot restrânge dreptul nimănui de a avea iniţiativă. Domnul Zamfir are şi alte atitudini neconforme cu deciziile partidului şi, dacă va continua pe linia asta, ne vom despărţi", a declarat, hodoronc tronc, neîmblânzitul Orban.

Eu cred că liderul PNL, fie s-a speriat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vajnic luptător împotriva Legii dării în plată, şi a altor proiecte promovate de acelaşi parlamentar liberal, Dan Zamfir (inclusiv cel în cauză), fie s-a speriat de vizibilitatea lui Zamfir, unul dintre puţinii parlamentari care se implică şi trăiesc în realitatea imediată.

Fără să intru prea adânc în plasa/capcana argumentelor şi contraargumentelor generate de legile care intră în conflict cu viziunea BNR, consider că mult prea puţinele acte normative ce aduc oarecare protecţie românilor sunt bine-venite.

În loc să mulţumească Proniei că doar aşa mai ajunge zvon de PNL până la urechea electoratului, Ludovic face criză şi ameninţă cu excluderea pe omul care încă mai ţine steagul sus.

Vorba lui Zamfir: „Eu am crezut că vrea să mă felicite. (…) La care decizie neconformă se referă domnul Orban, la faptul că l-am chemat pe domnul Mişa, deşi era vacanţă parlamentară, pentru a discuta despre Declaraţia 600? După audierea domnului Mişa se întâmplă lucruri, iar ministrul a anunţat public o serie de modificări. Nu ştiu dacă trebuie să dau socoteală că am fost singurul parlamentar PNL care a luat atitudine pentru oamenii cu profesii liberale. M-au lăsat singur, pentru că niciun coleg, din păcate, nu a participat la audierea ministrului Mişa. Eu asta am crezut şi cred că trebuie să fac ca liberal, ca parlamentar al PNL. Nu ştiu dacă sunt pe linia domnului Orban personal, dar eu zic că sunt pe linia a ceea ce trebuie să facă Partidul Naţional Liberal”, a spus Zamfir pentru stiripesurse.ro şi a adăugat pentru economica.net: „Proiectul se referă la dobânda penalizatoare, care nu va putea depăşi cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mare de 15%. Nu am inventat nimic, este pur şi simplu alineatul din lege care reglementa şi dobânda între persoane fizice”.

Interesant este faptul că Zamfir nu e singurul iniţiator al proiectului, pe lângă acesta semnând alţi 14 colegi - între ei, Alina Gorghiu şi Ben-Oni Ardelean.

La fel de interesant este şi atacul lui Orban, care îl vizează, în exclusivitate, pe Zamfir.

De ce?! Pentru că mişcă? Deranjează pentru că are iniţiativă? E ceva pe dedesubt, care îl roade pe cvasiinvizibilul lider liberal? Sau ce?

Mărturisesc că, în ultima perioadă, cele câteva lucruri bune auzite despre PNL au legătură cu aceste iniţiative promovate de Zamfir şi câţiva dintre colegii săi.

Să-l sperie atât de tare pe Orban faptul că mai mişcă cineva în partid şi nu-l întreabă şi pe el?!

Citește și: