Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2222 vizualizări 18 dec 2017

Nu e chiar de mirare faptul că Egiptul a propus, în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, un proiect de rezoluţie care se referă la statutul Ierusalimului. Dictatura militară a preşedintelui  Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil al-Sisi e şubredă, nu doar fiindcă economia respiră greu, ci şi fiindcă generalul, care a venit la putere în 2014, după ce (ministru al Apărării, pe atunci) l-a răsturnat pe preşedintele ales democratic Muhammad Mursi, asasinându-i sau aruncându-i în temniţă pe membrii şi susţinătorii Fraţilor Musulmani, creând astfel valuri de turbulenţe în societatea egipteană.

Chiar dacă fără ajutor saudit sau american nu-şi poate susţine economia, preşedintele al-Sisi (dat fiind statutul ţării sale de  poziţia de membru nepermanet al Consiliul de Securitate)  a  decis că pentru propria sa linişte în interiorul graniţelor trebuie să dea satisfacţie zecilor de milioane de cetăţeni revoltaţi de decizia preşedintelui Statelor Unite de a declara unilateral Ierusalimul de Est capitală a Israelului, veşnică şi indivizibilă (de Ierusalimul de Vest).

Ca în celelalte state vecine, în Egipt regimul caută să tempereze manifestaţiile populare în sprijinul cauzei palestiniene, fie neacordându-le autorizaţie, fie masându-le în univerisităţi, acolo unde sunt mai uşor de controlat şi dispersat. Proiectul pro-palestinian de rezoluţie înaintat ONU e o supapă pentru ca revoltele de stradă să nu-şi schimbe obiectul în aceste zile, îndreptându se brusc asupra puterii.

Spre deosebire de vecini, preşedintele al-Sisi are o problemă serioasă: Cairo găzduieşte vechea, celebra şi autoritara Universitate Al-Azhar, iar Marele Imam Ahmed al-Tayeb (fostul rector) s-a pronunţat explicit şi ferm împotriva deciziei-dictat a preşedintelui Americii, anulându-şi întâlnirea cu vicepreşedintele Mike Pence, care urmează să ajungă la Cairo în zilele următoare. (Clericii saudiţi, de teamă prinţului moştenitor Muhammad bin Salman, se ocupă zilele acestea de futilităţi, de pildă de problema spălării şosetelor înainte de abluţiune, stârnind hazul în reţelele de socializare din întregul Orient Mijlociu).  

Cu multă dibăcie, Egiptul a reuşit să redacteze proiectul rezoluţiei de o pagină, fără să se refere nicăieri la Statele Unite, subliniind însă că orice decizii care ar altera statutul, caracterul sau compoziţia demografică a Ierusalimului (alterată deja de construcţiile implantate acolo) sunt nule şi neavenite.

La ora când scriu, rezoluţia se dezbate încă. America îşi va exprima dreptul de veto şi, în cel mai bun caz (dacă Ucraina, care a declarat că se mai gândeşte să voteze sau nu contra Statelor Unite, îşi va pune interesele între paranteze) scorul va fi de 14 (patru membri permanenţi plus 10 permanenţi) la 1. Ceea ce echivalează cu izolarea Statelor Unite, fapt puţin relevant.

Ambasadorul Israelului la Organizaţia Naţiunilor Unite, Danny Danon, rezuma situaţia astfel, astăzi, înainte de reuniune: statutul Ierusalimului nu se va schimba, chiar dacă ar fi să se voteze de încă o sută de ori! Are dreptate.        

Citește și: