Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2163 vizualizări 21 dec 2017

Subcapitolul ”Orientul Mijlociu” nu face excepţie: aceeaşi abordare reducţionistă, contradictorie uneori, redundantă,  lozincardă, aceeaşi lipsă de viziune.
 
Analiza acestei zone geostrategice - unde influenţa americană s-a pierdut încă din timpul preşedintelui Obama, iar administraţia Trump, prin acţiunile sale, nu face decât să desăvârşească dezastrul - începe şi se încheie cu Iranul.
 
Redau textul documentului cuvânt cu cuvânt, fără retuşuri stilistice.
 
”Regiunea rămâne căminul celor mai periculoase organizaţii teroriste din lune. ISIS şi Al-Qaida prosperă pe baza instabilităţii şi a exportului jihadului violent. Iranul, principalul stat sponsor al terorismului în lume, a profitat de instabilitate pentru a-şi extinde influenţa, prin intermediul partenerilor şi al reprezentanţilor prin procură, proliferarea armamentelor şi finanţări. Continuă să dezvolte tot mai eficiente rachete balistice şi capabilităţi de informaţii şi desfăşoară acţiuni cibernetice duşmănoase. Aceste activităţi au continuat neabătut de la Acordul Nuclear din 2015. Iranul continuă să perpetueze ciclul violenţei în regiune, cauzând prejudicii cumplite populaţiilor civile. State rivale umplu golurile lăsate de statele care au colapsat şi de conflictul regional prelungit.
 
În ciuda acestor provocări, există oportunităţi în evoluţie pentru promovarea intereselor americane în Orientul Mijlociu. Unii dintre partenerii noştri lucrează împreună pentru a respinge ideologiile radicale, iar lideri-cheie cer respingerea islamismului extremist şi a violenţei. Încurajarea stabilităţii politice şi a prosperităţii durabile ar contribui la stingerea condiţiilor care aprind nemulţumirile sectare.
 
De generaţii,  conflictul dintre Israel si palestinieni a fost perceput ca principal stimulator care împiedică pacea şi prosperitatea în regiune.
 
Astăzi, ameninţările organizaţiilor teroriste jihadiste şi ameninţarea din Iran creează conştiinţa faptului că Israelul nu este cauza problemelor din regiune.
 
Statele au găsit tot mai multe interese  comune cu Israelul, confruntându-se cu ameninţări comune.
 
Astăzi, Statele Unite au oportunitatea de a cataliza o mai intensă cooperare economică şi politică, care va extinde prosperitatea pentru cei care doresc să fie parteneri cu noi. Revitalizând parteneriatele cu ţările reformatoare şi încurajând cooperarea între partenerii din regiune, Statele Unite pot promova stabilitatea şi un un echilibru al puterii, care să îi favorizeze interesele”.     
 
Urmează înşiruirea unor acţiuni prioritare în trei domenii: politic, economic, militar şi de securitate.
 
În domeniul politic: ”Vom consolida parteneriatele şi vom forma altele noi, pentru a sprijini securitatea să avanseze prin stabilitate. Ori de câte ori va fi posibil, vom încuraja reforme graduale. Vom sprijini eforturile de combatere a ideologiilor violente şi de creştere a respectului pentru demnitatea persoanelor. Ne menţinem angajamentul de a ne ajuta partenerii să dobândească o regiune stabilă şi prosperă, inclusiv prin intermediul unui puternic şi integrat Consiliu de Cooperare al Golfului. Vom consolida parteneriatul nostru strategic pe termen lung cu Irakul ca stat independent. Vom căuta o soluţie războiului civil sirian care să stabilească condiţiile pentru întoarcerea acasă a refugiaţilor şi pentru a-şi reface vieţile în siguranţă.
 
Vom lucra cu partenerii pentru a-i interzice regimului iranian toate căile spre o armă nucleară şi a neutraliza influenţa malignă a Iranului.
 
Ne menţinem angajamentul de a sprijini facilitarea unui acord de pace comprehensiv, acceptabil atât pentru israelieni cât şi pentru palestinieni”.
 
În plan economic: ”Statele Unite vor sprijini reformele în curs care vizează inechităţilşe fundamentale pe care teroriştii jihadişti le exploatează. Vom încuraja state din regiune, inclusiv Egiptul şi Arabia Saudită, să continue modernizarea economiilor. Vom juca un rol în catalizarea evoluţiilor pozitive, prin implicare economică, sprijinind reformatori şi promovând beneficiilor pieţelor şi societăţilor deschise”.
 
Din punct de vedere militar şi al securităţii: ”Vom păstra necesara prezenţă militară americană în regiune, pentru a proteja Statele Unite şi pe aliaţii noştri de atacuri teroriste şi a păstra un avantajos echilibru regional al puterii. Vom asista partenerii regionali în consolidarea instituţilor şi a capabilităţilor lor, inclusiv în ce priveşte aplicarea legii, în eforturile de combatere a terorismului şi contrainsurgenţei.  Vom ajuta partenerii să îşi procure sisteme de apărare anti-rachetă interoperabile, pentru a se apăra mai eficient împotriva ameninţărilor energice cu rachete, şi alte capabilităţi. Vom conlucra cu partenerii pentru a neutraliza activităţile maligne ale Iranului în regiune”. 

Citește și: