Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1588 vizualizări 22 nov 2017

Omul face, pur şi simplu, literatură de cuibar, şedinţă de guvern de şedinţă de guvern. În general, nu trebuie să adaugi (aproape) nimic spuselor sale, nu trebuie să scoţi (aproape) nimic din respectivele spuse, trebuie doar să le laşi să curgă prin albia umorului de geniu. Dar nu şi astăzi, când o avalanşă de sunete/cuvinte s-a desperecheat pe măsura prăvălirii ei, pulverizându-se deasupra capetelor noastre, într-o ploaie de scântei albe, ca un vârtej/vertij de neînţelesuri.

Iată schiţa „Oul la raft, un şoc naţional”, interpretată de ministrul nostru preferat! (Parantezele ne aparţin în totalitate şi au apărut din necesitatea „dezambiguizării” mesajului).

Scena 1 – Celeritatea

Mihai Tudose (curios): Cum stăm cu creşterea preţurilor la produsele alimentare, că au apărut, deja, pe net, caricaturi cu găini care îşi iau haine de blană (de oaie?! – n.a.) că s-au scumpit ouăle?

Petre Daea (privind alunecos, încercând să intre pe sub pielea „de găină” a premierului înfrigurat): Dat fiind faptul că în piaţă, la unele produse, au crescut nejustificat (preţurile – n.a.), imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. De altminteri, (abia – n.a.) ieri, cu aprobarea dumneavoastră, au intrat în dispozitiv toate instituţiile (?! – n.a.) să verifice ce şi cum (deşi preţurile urcă întruna, de trei-patru săptămâni, ascensiunea începând la puţin timp după ce „scorul” carburantului a crescut cu 15 procente, în urma reintroducerii accizei – n.a.).

Am făcut şi o adresă domnului preşedinte al Consiliului Concurenţei şi l-am rugat să intervină (în stabilirea preţului la raft?! – n.a.). Sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică (şi dacă nu le cunoaştem, de unde ştim că nu se justifică?! – n.a.) din punct de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie.

Scena 2 – Oul, ochiul Dracului. Antistatal

Petre Daea (cu aerul că ne loveşte sub centură): De pildă, la ouă, astăzi, în România, fermierul îl produce cu 36 de bani. Îl scoate la poarta fermei sigilat, ambalat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce pe raft, practic, îl pune pe raft (cu acelaşi preţ?! – n.a.) şi de aici, deodată, (preţul sare – n.a.) până la un leu, ceea ce din punctul nostru de vedere nu este justificat (adică ne paşte un mercurial? – n.a.).

Am rugat, prin adresă scrisă, pentru că aşa e normal între instituţiile statului să comunicăm, aşa cum trebuie, preşedintele Concurenţei care, dacă este astăzi aici, poate să mai dea o dată o explicaţie pe care n-aş cataloga-o decât împotriva ţării (poftim?!! – n.a.). Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe de preţ ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficitul bugetar (nu cumva deficitul alimentar? – n.a.), mi se pare prea mult (şi nouă – n.a.).

Scena 3 - Ferma zburătoarelor

Mihai Tudose (nedumerit, ca noi toţi): La ce se referea povestea cu deficitul?

Petre Daea (crescendo, delirando): Nu ştiu, dumnealui ştie, ar fi bine să dea explicaţii Guvernului României, pentru că dumnealui nu este păun printre găini, (care să zboare – n.a.) fără să-şi păteze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi (poate prepeliţe? – n.a.), fie de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii căutând un răspuns peste doi ani de zile când nu mai sunt nici găinile şi poate nu mai suntem nici noi (cum am fost – n.a.).

Scena 4 – Analiza superfluu

Petre Daea (critic, caustic, incisiv): Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de preşedintele Consiliului Concurenţei şi fac un apel la domnia să se abţină la analize din acestea superfluu şi să folosească instrumentele pe care le are. Îmi spunea mereu că îmi trimite documente şi date. (...) Din data de 15 noiembrie (adică miercurea trecută – n.a.) când am solicitat scris să intervină nu am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborarea interinstituţională în aşa fel încât să vedem ce este pe piaţă.

Aplauze. Cortina

De aici, de la poşta redacţiei, avem pentru Petre Daea, ministrul care vinde oaia, următorul răspuns, în lanţ: preţul alimentelor la raft este stabilit de retaileri, în funcţie de cerere şi ofertă; Consiliul Concurenţei urmăreşte ca producătorii să nu formeze cartel la preţul oului scos la/pe poartă (loc din care, fiecare se descurcă, apoi, după posibilităţi); preţurile la ouă, unt, fructe, legume, carne şi multe altele au crescut ca urmare a: scăderii valorii leului în raport cu euro/dolar, creşterii preţului la benzine, scandalului politic nesfârşit, agitaţiei revoluţionare fiscale, producţiei insuficiente de ouă şi altele, la intern, coroborată cu necesitatea importului, pe deficit alimentar, la preţuri majorate de producătorul extern, cu precădere în ultima perioadă, când şi păsăretul lor suferă de frig şi nu mai are chef.

Pentru că şi găina e mereu sub test de stres!   

Citește și: