Ovidiu Iordan
Ovidiu Iordan
8747 vizualizări 28 oct 2018

Spune-mi, iubita mea,

Eşti fericită în lumea asta modernă?!

Ai nevoie de mai mult decât atât

Sau poate cauţi cu totul altceva?

..................................

Spune-mi, iubitul meu,

N-ai obosit tot încercând să umpli acel gol?!

Sau ai nevoie de mai mult decât atât?

Oare nu ţi-e greu s-o ţii atât de hard-core...”

Acest dialog cinematografic în versuri pe muzică le aparţine lui Jack & Ally, alias Bradley Cooper & Lady Gaga!

Da, aţi citit bine! Excentrica divă a muzicii pop a debutat în lung-metraj! Şi ce debut! De-vas-ta-tor! De parcă s-a teleportat un deceniu şi ceva în timp, pe străzile New York-ului, când, fără machiaj, fără milioanele de dolari de azi, fără vreo poşetă personalizată de creator, dar cu un bagaj plin de vise şi de visuri, se imagina o mare actriţă în devenire! Pe atunci o chema... Stefani Joanne Angelina Germanotta! Astăzi, este supranumită Lady Gaga, diva absolută şi out-of-the-box a muzicii pop şi a pop-culture-ului. Şi - cine ştie - poate mâine ar putea chiar primi o nominalizare la Oscar - alături de partenerul ei de film şi regizorul Bradley Cooper, fireşte - pentru interpretarea copleşitoare din intensa dramă ”S-a născut o stea / A Star is Born”!

Lady Gaga în filmul A Star Is Born

Citeşte şi Oraşul Proştilor

Dacă despre Bradley Cooper, ştiam cu toţii că este unul dintre cei mai talentaţi actori ai acestor vremuri, iată că o lume întreagă are neaşteptata şi incredibila revelaţie de a o descoperi pe Lady Gaga, actriţa! Cântă sublim, joacă mai mult decât convingător şi, poate, dacă i se vor mai alinia planetele şi stelele norocoase vor străluci în continuare, în următoarele două-trei decenii, am putea vorbi de o nouă Meryl Streep... Cât despre Bradley, am descoperit un carismatic regizor care zăcea în sufletul lui de artist-actor! Cine ştie - aplicând aceeaşi metaforă - peste 20-30 de ani, el ar putea deveni noul Clint Eastwood, atât în faţa, cât şi în spatele camerei!

Spectatorii şi criticii sunt deopotrivă în extaz şi au identificat cheia de boltă a filmului exact în uluitoarea chimie dintre Bradley Cooper şi Lady Gaga! Modul în care îşi trăiesc şi relaţionează personajele declanşează o atât de puternică transformare emoţională, atât în plan individual, cât şi în cel de cuplu, încât la ieşirea din sala de cinema, spectatorul încă îşi va şterge lacrimile, dar nu şi gândurile în care acest film atipic pentru Hollywood l-a afundat! Cu adevărat, este un film adânc, a cărui profunzime vine atât din sfâşâietoarea poveste de dragoste dintre Jack şi Ally, cât din ireversibila prăpastie care se cască între ascensiunea fulminantă a incredibil de înzestratei tinere cântăreţe şi decăderea agonizantă a unui country-rocker old-school cu suflet de blues-man, ai cărui demoni interiori din trecut îl împiedică să se adapteze ”acestor vremuri moderne”! Şi astfel, pe măsură ce personajul lui Lady Gaga se transformă într-un fenomen muzical fără egal, dar care trebuie să plătească, inevitabil, tribut stilului comercial al aceloraşi ”vremuri moderne” pe care Jack le evocă obsesiv, acesta din urmă este doborât, atât la propriu, cât şi la figurat, de către moderna ”muzică fără suflet”... Din acest moment, spiritul său rebel şi boem devine din ce în ce mai abrutizat de alcool şi de abuzul de substanţe, ceea ce va afecta deopotrivă relaţia muzicală şi de cuplu cu Ally!

Bradley Cooper, regizând ”A Star Is Born”

Descoperită chiar de el într-un club de travestiţi, unde l-a cucerit din prima secundă când a început să cânte „La vie en rose”, Ally se lasă greu convinsă până să urce pe scenă alături de el, pentru a-şi trăi şi împlini visul de a ajunge o stea! ”Am nasul prea mare şi lumea spune că sunt urâtă! Aşa că, indiferent cât de bună şi de frumoasă e vocea mea, pe oameni pur şi simplu nu-i interesează cum cânt, ci doar cum arăt!” îi mărturiseşte Ally lui Jack, noaptea, într-o parcare, imediat după prima lor întâlnire. Şi totuşi, iubirea... pentru muzica adevărată şi profundă! ”Mie-mi place mult nasul tău!” îi răspunde Jack, mai în glumă, mai în serios, zâmbindu-i cum numai el ştie! Văzând că Jack nu are de gând să renunţe vreodată s-o convingă să se apuce de cântat, Ally improvizează un refren ale cărui versuri de mai sus distilează toată estenţa dramatică a acestui film... ”Vrei să-ţi spun un secret? Cred că ai stofă de scriitoare de cântece! Serios! Dar, trebuie să-ţi mărturisesc că eu nu prea mă pricep să ţin un secret...”, vine prompt replica lui Jack. Şi astfel se naşte primul lor cântec care nu numai că va deveni hit-ul - sau mai bine zis, şlagărul – dar şi leitmotiv-ul peliculei. Titlul vorbeşte de la sine - ”Shallow” - iar mesajul profund al melodiei devoalează sfâşâietor de sublim adâncimea chimiei şi valorii lor muzicale care aminteşte întregii lumi că într-un ocean de superficialitate şi consumerism mai există, uneori, câte o insulă de poezie şi una de magie...

Dincolo de anumite stereotipuri inerente unui remake, abordarea regizorală a lui Bradley Cooper recreează şi reactivează un arhetip, şi anume cel al artistului scindat între două lumi, între două stări şi între două suflete... pereche şi totuşi ireconciliabile. Dar, comparativ cu precedentele trei ecranizări ale tulburătoarei poveşti, reinterpretarea creativă a lui Bradley Cooper are acel ceva în plus, pe lângă marele său talent atât de actor - şi mai nou de regizor - cât şi de vocalist-chitarist. O are pe Lady Gaga! Rolul îi vine, pur şi simplu, mânuşă, iar, aparent paradoxal, succesul interpretării ei derivă tocmai din faptul că strălucitoarea divă care are America la picioare, cu Las Vegas-ul în frunte - cum numai Madonna şi Cher mai aveau pe vremuri - este cel puţin în prima jumătate a filmului exact opusul lui Lady Gaga! Or, în acest fel, publicul sceptic are prilejul de a-şi spulbera prejudecăţile şi de a o (re)descoperi pe adevărata artistă din spatele imaginii cosmetizate de această maşinărie de self-marketing care amplifică opulenţa şi excentricitatea formei în detrimentul valorii adevărate şi autenticităţii fruste a fondului. Aşa că, după ce vedem filmul, putem spune din toată inima: ”Stefanie Joanne Angelina Germanotta, încântaţi de cunoştinţă!”

Lady Gaga în filmul ”A Star Is Born”

Şi dacă tot vorbim de autenticitate, să ne imaginăm, fie şi pentru o clipă, cum ar fi arătat acest lung-metraj, dacă în locul lui Bradley Cooper şi Lady Gaga ar fi fost... Leonardo di Caprio şi... Beyonce, mai ales că aceste două nume au fost vehiculate la un moment dat în spaţiul public de profil. Ar fi fost cu totul altceva şi poate că tocmai acest feeling autentic ar fi fost eclipsat de glamour-ul main-cast-ului şi de un cu totul alt vibe, mult prea sexy şi prea comercial pentru premisele unei poveşti cinematografice atât de profunde precum aceasta. Din fericire, karma bună a filmelor adevărate a învins şi ne prilejuieşte revelaţia unei incredibile duble transformări. Cea dintâi este cea a lui Bradley Cooper, din stereotipul de super-star de comedie gen ”Marea Mahmureală” în arhetipul de anti-erou carismatic cu destin dramatic, în probabil cel mai bun rol al său de până acum, unul dublat de o deja aclamată devenire ca regizor. Cea de-a doua este metamorfozarea lui Lady Gaga în ”avatarul” ei de acum un deceniu, Stefanie Germanotta, care a încercat în van la vremea respectivă să se afirme ca actriţă, după ce studiase o perioadă bună la prestigiosul institut de teatru şi film din New York, Lee Strasberg! Exact nasul ăla mare, faţa aia nemachiată şi ţoalele alea simple şi fireşti de Brooklyn-colţ-cu-Berceni o fac incredibil de credibilă în acest tip de rol, care le-a făcut faimoase pe Janet Gaynor în 1937, pe Judy Garland în 1954 şi pe însăşi Barbra Streisand în 1976! Care a şi venit pe platou în timpul filmărilor s-o susţină emoţional şi artistic pe Lady Gaga! Se vede treaba că sfaturile Barbrei i-au prins cum nu se poate mai bine şi deja mulţi critici au început deja să profeţească faptul că numita Stefanie Germanotta din certificatul de naştere are şanse mari să se înscrie în cursa pentru Oscaruri. Alături de Bradley Cooper, indiscutabil, care a făcut probabil rolul vieţii sale şi, incontestabil, cel mai promiţător debut regizoral din istoria recentă a Hollywood-ului!

Cu adevărat, Bradley Cooper şi Lady Gaga au o alchimie de yin&yang în acest film, în care trec şi-l trec pe spectator prin toate stările posibile şi imposibile! De fapt, te transformă din simplu privitor în trăitor pătimaş al poveştii lor atât de autentice şi care oscilează perpetuu între lumina profunzimii artistice şi umane şi întunericul superficialităţii celei devoratoare de suflet... În acest context, nu e deloc de mirare că piesa ”Shallow” - care deja are peste 70 de milioane de vizualizări pe youtube - este şi va rămâne emblematică pentru acest film aparte. Aşa cum va rămâne şi melodia dinainte de genericul de final, ”I’ll never love again”, pe care Lady Gaga o cântă într-un fel cu totul atipic pentru stilul ei flamboiant de divă cu care ne obişnuise până la acest film. Şi asta pentru că o cântă exclusiv din suflet, transmiţând doar emoţie! Şi ce emoţie! Emoţie pură, până la lacrimi, care izvorăşte din acea dedublare până la identificare cu personajul şi povestea. O poveste recreată şi reinterpretată de un Bradley Cooper, când tandru, când dezlănţuit, când înţelept, când nebun... Atât ca personaj, cât şi ca regizor! Dar în egală măsură, nebun după un film bine regizat cu un scenariu bine scris. Aşa cum rar se mai fac la Hollywood, în ”aceste vremuri moderne”! De aceea, nu trebuie să mire pe nimeni faptul că Bradley Cooper este totodată co-scenarist şi co-autor al celor două sfâşâietor de frumoase capodopere muzicale ale filmului, ”Shallow” şi ”I’ll never love again” Un film care merită văzut, dar, mai ales, trăit. Pentru poveste, pentru muzică, pentru Bradley Cooper şi pentru Ea. E adevărat! ”S-a născut o stea”... de cinema. Lady Gaga!

 

Citește și: