Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1336 vizualizări 27 aug 2017

Muntele Luminos adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cunoscută credincioşilor ca Madona Neagră (de fumul lumânărilor) de la Częstochowa.

Tradiţia spune că icoana ar fi fost pictată de însuşi Sfântul Evanghelist Luca, în ipostaza de Hodeghetria (Călăuzitoarea), ţinându-şi Fiul pe mâna stângă şi arătându-L lumii ca pe singura cale.

În fiecare an, pe 26 august, Biserica poloneză o celebrează pe Fericita Fecioară Maria de la Częstochowa, suverana spirituală a statului polonez. Papa Francisc le-a trimis un mesaj tulburător creştinilor adunaţi la Jasna Góra:

”E o mare cinste să ai ca mamă o regină, pe însăşi Regina Îngerilor şi a Sfinţilor, dar e o bucurie şi mai mare să ai ca regină o mamă (...). Dacă Częstochowa se află în inima Poloniei, aceasta înseamnă că Polonia are o inimă de mamă, înseamnă că orice palpitaţie de viaţă bate împreună cu Maica lui Dumnezeu. Voi v-aţi obişnuit să-i încredinţaţi ei totul: trecutul, prezentul, viitorul, bucuriile şi angoasele vieţii voastre personale şi ale vieţii scumpei voastre ţări”...

În vara lui 1979, la câteva luni după întronizare, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut primul său pelerinaj în ţara natală, oprindu-se şi la mănăstirea din Jasna Góra, în faţa icoanei unde a murmurase de atâtea ori “Totus Tuus” (Cu totul al Tău), cuvinte care urmau să devină motto-ul pontificatului său.

În vara aceea, în mijlocul unui milion de pelerini veniţi să-l salute pe primul Papă polonez din istorie, Ioan Paul al II-lea a rostit aceste profetice cuvinte: “Se petrece, totuşi, ceva singular cu Polonia în acest sfârşit de secol XX. Crizei acute a umanismului Polonia i-a răspuns cu o intensificare a credinţei. Aceasta este o lecţie ale cărei efecte vor depăşi graniţele Poloniei”.

Pe o pancartă din oraş, peste sloganul “Partidul este cu poporul”, o mână fermă scrisese în dimineata aceea: “Dar poporul este cu Papa!”.

Citește și: