Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
890 vizualizări 19 ian 2018

Cartea se numeşte “Conversaţie la Catedrală” (tradusă şi în limba română de admirabilul Mihai Cantuniari), se petrece în anii dictaturii generalului  Manuel Arturo Odría (1950-1956), iar Catedrala e o speluncă de la marginile Limei.

Vorbele sună cam aşa: S-a ales praful de Peru… nu mai e nimic de făcut! Sentimentul dominant e astăzi ca mai mereu: un amestec bizar de lehamite şi iluzii. 

Papa a ajuns aseară de la Santiago de Chile la Lima, pentru o vizită de trei zile.
Şi în Peru, ca în Chile, populaţia e majoritar catolică (peste 81 la sută). Ca în Chile, şi în Peru el Papa Franscisco va trebui să se confrunte cu ecouri ale unui scandal sexual uriaş, legat de Sodalitium Christianae Vitae (Frăţia Vieţii Creştine), o societate înfiinţată de la Lima în 1971 de Luis Fernando Figari, care în 1997 a obţinut binecuvântarea lui Ioan Paul al II-lea (unul dintre argument fiind acela că Sodalitium putea fi o barieră în calea teologiei eliberării – poveste veche şi lungă). O carte a unuui fost membru al Frăţiei a dezvăluit nu doar abuzurile sexual împotriva minorilor (până atunci mărturiile acestora n-au fost crezute, liderii comunităţii fiind şi prea bogaţi şi prea influenţi. La trei ani după demisia superiorului general Figari şi după ce acesta a părăsit Peru, în octombrie 2013, un membru al Frăţiei, Pedro Salinas, a publicat cartea-manifest “Al diablo con dios”, devastatoare. Pe lângă cazurile de pedofilie, Salinas relatează pe larg despre corupţia din sânul Sodalitium Christianae Vitae, ideologia sa fascistoidă şi legăturile cu bande de crimă organizată în scopul alungării unor agricultori de pe propriile terenuri din nordul ţării, din preajma Piurei. (Vaticanul n-a oferit încă o condamnare oficială a Frăţiei).

Azi-dimineaţă, după întâlnirea cu liderii laici, Suveranul Pontif s-a îndreptat oraşul Puerto Maldonado (din sud-estul statului), capitala regiunii Madre de Dios şi poarta principală din intrare în jungla amazoniană. Aici l-au aşteptat mii de indigeni, reprezentanţi ai disperatelor lor comunităţi, victime ale minelor de aur care au muşcat din junglă aproximativ 450 de kilometri pătraţi, contaminând apa cu metale toxice (mercur). Oamenii aceştia au apucat să îi trimită şi o Petiţie Papei, rugându-l să-i reprezinte în lupta cu autorităţile pentru a li se restitui pământurile şi a salva mediul.

Indigenii i-au organizat o primire caldă şi colorată, cu cântece şi dansuri. Impresionat, Sanctitatea Sa a vorbit despre ”rănile adânci pe care Amazonia şi triburile ei le poartă”, despre marile interese economice din spatele exploatărilor feroce şi despre ameninţările la sănătatea Planetei, încredinţându-i că Biserica nu va obosi să le pledeze cauza, conştientă că pledează înseşi cauza vieţii pe pământ.

În seara aceasta, Papa s-a întors la Lima, unde opinia publică urmăreşte de ceva vreme scandalul de corupţie al cărui protagonist e preşedintele Pedro Pablo Kuczynski.       

Citește și: