Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2287 vizualizări 19 apr 2018

De ce, inclusiv, sistemul de pensii trebuie să intre în acest malaxor al transformărilor uluitoare, de azi pe mâine, a tot ce mişcă şi funcţionează în societatea românească? Asta numai PSD ar putea să ştie sigur-sigur. În rest, aproape nimeni n-a dat un răspuns precis, pentru ce ar avea nevoie ţara de derută şi instabilitate.

Singura explicaţie tehnică ar fi aceea că transferul, în totalitate sau doar în parte, a fondurilor aflate în puşculiţa Pilonului II, ar putea stinge deficitul structural înregistrat de fondul public de pensii (Pilonul I).

Potrivit ministrului Teodorovici, acesta se va ridica în 2018 la suma de şapte miliarde de lei, iar pentru a se încadra în ţinta de deficit, guvernul are nevoie de bani; de mulţi bani  

Dar cum explică Teodorovici această încercare de a „atrage fonduri”? Iată: „Normal şi de bun simţ faţă de economie este ca tu, stat, să oferi alternative. Avem trei piloni: Pilonul I al statului şi cel privat, dar lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, stat, îi ofer o alternativă, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv şi omul decide, nu decid eu stat, de ce să nu o facă? Nu înţeleg temerea celor din zona Pilonului II. Omul poate să decidă în funcţie de avantajele pe care le aduce fiecare pilon. Ce spun eu este că trebuie să existe transparenţă”.

Astfel, ministrul de Finanţe susţine că nu e vorba despre o „naţionalizare”, ci doar de o intenţie statului de a crea un mecanism opţional. „Va fi o competiţie între stat şi privat, iar contribuabilul doar va alege, în funcţie de beneficii. Aproximativ la jumătatea anului va fi dată această decizie prin care contribuabilul va putea transfera banii din Pilonul II de pensii în Pilonul I”.

Cum s-ar spune, ministrul doreşte să ne asigure că statul e pus pe măreţe fapte, şi că e gata să se ia la trântă cu managementul privat al Pilonului II, care, după cum bine se ştie, produce un randament important, în favoarea asiguratului.

Mai mult, Teodorovici recunoaşte că, la momentul actual, statul este un gestionar prost al banului public, dar nu se ştie dacă nu cumva acesta va da lovitura chiar în sistemul de pensii… „În multe zone statul a dovedit că nu poate fi un administrator mai bun decât privatul, dar poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a pozat Teodorovici în guvernantul optimist.

În această chestiune, însă, directorul BCR pensii, Radu Crăciun, a atras atenţia, între altele, că pilonii I şi II de pensii nu ar trebui să fie analizaţi în termeni de concurenţă, ci de complementaritate. „Orice comparaţie între cei doi piloni echivalează cu a compara mere cu pere. Pilonul I nu se bazează pe acumularea de capital, este un sistem în care pensiile românilor de astăzi sunt plătite de cei care activează, de cei care muncesc şi în aceeaşi măsură pensiile pensionarilor de mâine vor fi plătite de cei care vor fi activi în acel moment, din păcate, mult mai puţin decât astăzi. Pilonul II este unul în care banii se strâng, sunt înmulţiţi”.

Crăciun arată că, în ultimii 10 ani, la un cuantum total al contribuţiilor de 35 de miliarde s-au adăugat şapte miliarde de lei, randament investiţional, generat de administrator/gestionar. „Acesta este un lucru pe care Pilonul I, aşa cum funcţionează el, nu poate să îl ofere. Rata de rentabilitate anuală medie, în ultimii 10 ani, a fost de opt procente după scăderea comisioanelor şi costurilor pe care fondul le are”, a atenţionat directorul BCR pensii.

În consecinţă, ceea ce face acum guvernul PSD-ALDE este să-şi acopere găurile negre, să reducă, doar pe termen limitat, deficitul bugetar şi să ne determine, pe toţi, să ne rugăm la Dumnezeu să ne mai rămână ceva bani de pensie.

Deşi, după toate cele spuse de specialişti, dar mai ales de Orlando Teodorovici - „În multe zone statul a dovedit că nu poate fi un administrator mai bun decât privatul” -, speranţele sunt tot mai mici.

Citește și: