11 vizualizări 13 dec 2010

"Cine pariază pe prăbuşirea euro îşi iroseşte banii", ne asigura, acum câteva zile, ministrul german de Finanţe, Wolfgand Schäuble. Şi ne promitea că, în loc de un euro "mort" - respectiv o reînviere a mărcii germane - "în zece ani, vom avea o structură care corespunde mai puternic unei uniuni politice". Că lucrurile sunt departe de a fi atât de "alles gute" cum crede oficialul german poate vedea oricine, fără a fi expert în economie sau afaceri europene.

De câteva luni, nu trec 1-2 săptămâni fără negre previziuni privind viitorul euro, exprimate nu doar de fanatici "eurosceptici", ci şi de analişti economici a căror competenţă şi bună credinţă sunt mai greu de pus la îndoială. Pur şi simplu, visul frumos al monedei unice din buzunarele şi conturile a 328 milioane de europeni (virtual 500 de milioane) s-a preschimbat în coşmar.

Dobânzile cerute "verigilor slabe ale Eurozonei" cresc exploziv şi vindecarea acestor ţări de nenumărate probleme fiscale şi economice nu are decât un singur leac cu 100% şanse să aducă vindecarea - urcarea economiilor lor la cote de performanţă cât mai apropiate de cele ale Germaniei. Evident, sunt tot 100% şanse ca acest miracol să se întâmple vreodată.

Nici măcar într-un film SF, în care Germania ar "îngheţa", iar toate celelalte state ar avea la dispoziţie 50-100 de ani să o prindă din urmă. Restul soluţiilor - noi împrumuturi de refinanţare a datoriilor, strângerea curelei bugetare până aproape de sufocare a "pacientului" sau ieşirea din Eurozonă - au probabilităţi destul de îndoielnice de a duce la redresarea economiilor bolnave.

În condiţiile în care BCE refuză soluţia americană a pompării de dolari proaspăt tipăriţi, câţi bani se mai pot da pentru a plăti datoriile unui stat precum Spania sau Italia? De strâns cureaua desigur că se mai poate, însă oare "ţinta" este transformarea "verigilor slabe" în România anilor `80?

În fine, nici ieşirea din Eurozonă nu promite minuni. Noua pesetă spaniolă sau noua drahmă grecească ar putea fi la fel de "performante" ca marca germană a anilor `20 - aceea care cumpăra o jumătate de pâine cu o sacoşă de bancnote.

Citește și: