Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3043 vizualizări 21 iun 2018

De prea multă vreme mă uit la România ca la un film prost dublat.

Un film pe care l-am mai văzut, dar cu alţi actori. Cel mai talentat , de departe - Bibi Netanyahu. Nimeni nu-l întrece când îşi propune să se victimizeze. Diatribele sale la adresa Justiţiei, a poliţiştilor de la Anticorupţie (Lahav 433), a presei pe care n-o controlează sunt muşcătoare. Donald J. Trump e încă un amator în materie, dar performează pe cea mai mare scenă a lumii.

L-am ascultat pe al treilea om în statul român, după decizia de primă instanţă: un biet cabotin de provincie. “Nu există probe”, a constatat cu un aer cătrănit. Bibi (ale cărui dosare sunt pe punctul de a ajunge în faţa judecătorilor), rostise o formulă memorabilă: “Nu e nimic, pentru că n-a fost nimic”. “Sunt complet nevinovat”, s-a mărturisit Dragnea în faţa unor microfoane care îl încolţeau ca pe un rozător. “Dosar politic!”, a tunat Netanyahu. “Dosar politic”, a bâiguit şi Dragnea, neconvingător. “Vănătoare de vrăjitoare”, a strigat Netanyahu cu glas de stentor.  

Al doilea om în stat şi premierul s-au întrecut care glăsuieşte primul. A fost mai ager Tăriceanu. Ideea: Dragnea “se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie”. Oricine se poate bucura de şi mai puţin, doar că Liviu Dragnea nu e fitecine, e preşedintele Camerei Deputaţilor din Legislativul României. Ar trebui să se întristeze, să-şi asculte onoarea (în caz că aude ceva) şi să demisioneze. Tot la prezumţie (noroc că n-a trebuit să citească acest cuvânt din patru silabe, i l-a înfipt cineva în comunicat) s-a referit şi doamna Vasilica Viorica Dăncilă. Patetică precum Pola Negri (marea actriţă a filmului mut), doamna prim ministru (garantată Iohannis, nu pot uita asta) ne-a transmis cu patos: “Cred cu tărie în nevinovăţia  preşedintelui PSD”.

Maine, la ora 16, e convocat CEX-ul Partidului Suprarealist al lui Dragnea. Întocmai ca în CPEX, preşedintele PSD le va spune alor săi: Plec! Demisionez! Statul Paralel mă vânează! M-am sacrificat destul! V-am adus la putere şi asta-i răsplata! Doamnele ministru, iuţi ca acceleratul Videle, îl vor implora hotărât să nu cedeze în faţa a doi judecători din trei. Domnii, îmbuibaţi cu funcţii, vor striga că România e mai importantă, iar România are nevoie de oameni ca Drag-nea! Drag-nea! Drag-nea! Drag-nea preşedinte!

Preşedintele PSD se va lăsa convins în cele din urmă convins şi le va jura credinţă: “Dacă voi mă vreţi, cine sunt eu să nu vă vreau? N-am să vă părăsesc niciodată! Mă duc la puşcărie cu voi!

La aceste cuvinte, hainele de firmă ale lui Dragnes Intâiul se vor transforma într-o fustanelă plisată încinsă cu un brâu, pantofii -  – în sandale din palmier, privirea – prevestitoare, ca a oricărui faraon încă neâmbălsămat care ştie că urmează să se îngroape la Jilava cu slugile.

Toate acestea se vor petrece în vinerea din Săptămâna Lecturii, când Preşedintele ţării e absorbit încă de lectura celor 133 de pagini de neînţeles.  
 

Citește și: