Paul CHIOVEANU
Paul CHIOVEANU
2005 vizualizări 26 iul 2018

”Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune, cu o analiză judicioasă şi cu multă chibzuinţă în ceea ce priveşte nevoile bucureştenilor. Ne-am axat pe proiectele de sănătate, educaţie şi rezolvarea problemei aglomeraţiei din Capitală. Dorim să eliminăm decalajele care sunt în acest moment între sectoare," declara Gabriela Firea în aprilie 2017.

În mai 2016, cu câteva zile înainte de alegerile din Bucureşti, într-un interviu oferit unui jurnalist, Gabriela Firea declara că primarul Bucureştiului trebuie să garanteze, în primul rând, un dialog cu societatea civilă, cu specialiştii din mediul academic, cu scopul de a identifica cele mai bune soluţii la problemele din Capitală, garantând onestitate, transparenţă totală şi multă putere de a se implica în rezolvarea problemelor acute din Bucureşti.

La 5 iunie 2016, Gabriela Firea câştiga, cu astfel de promisiuni, Primăria Capitalei. Obţinuse 246 de mii de voturi, cu 71 de mii mai mult decât candidatul USR - Nicuşor Dan, dar jumătate din numărul primit de Sorin Oprescu, ca independent, în 2012 şi aproape la fel ca Adrian Videanu (PDL) în 2005.

La mai bine de doi ani de la această declaraţie, raportul „Încă doi ani de vorbe goale” lansat de organizaţiile ActiveWatch, CeRe şi Optar arată, în schimb, slaba capacitate administrativă, lipsa de dialog şi nerezolvarea problemelor din trafic. Ba mai mult de atât, pun sub semnul întrebării măsurile de ordin social, urban, cultural şi - cel mai important - managerial, luate de primarul PSD, Gabriela Firea.

Ce zic autorii raportului:

1. Lipsa totală de transparenţă decizională şi democraţie locală – doar 4,28% din proiectele de hotărâre au fost publicate pentru dezbatere publică. O parte semnificativă dintre acestea au fost primite de consilieri cu câteva ore sau chiar în timpul şedinţei de Consiliu General, iar accesul cetăţenilor la microfonul de şedinţă este total interzis – poţi maxim asista, dar nu îţi poţi spune părerea;

2. În primii doi ani de mandat, 23 de societăţi comerciale au fost înfiinţate de Primăria Capitalei, cu bugete importante regăsite în salarii, administrative şi noi funcţionari, care dublează activitatea din subordinea PMB.

Modul în care au fost numite conducerile acestora şi modalitatea de cheltuire a banilor publici nu sunt cunoscute publicului larg şi lipseşte orice documentaţie cu privire la necesitatea şi sustenabilitatea acestora;

3. Lipsa în Bucureşti a unor politici sociale se resimte şi în mandatul Gabrielei Firea, la fel ca în anii trecuţi: persoanele vulnerabile sunt în continuare sărite din atenţia şi grija Primăriei. Aşa cum spun autorii studiului, ”sărăcia nu este pe agenda decidenţilor politici;”

4. În ceea ce priveşte mobilitatea urbană, Bucureştiul stagnează în continuare. Conform studiului, din cauza lipsei punerii în aplicare a Planului de Mobilitate Urbană, se pierd fonduri europene şi chiar se poate compromite strategia.

Măsuri privind încurajarea mersului pe jos (de exemplu, accesibilizarea trotuarelor şi eliminarea obstacolelor), cu bicicleta (implementarea unor piste pentru biciclişti), cu transportul public (reabilitarea staţiilor de tramvai şi autobuz, benzi unice de circulaţie) sau noi parcări în Bucureşti se lasă aşteptate;

Şi punctul 5, cu un ultim aspect, de-a dreptul ciudat şi singular în istoria Bucureştiului: de la preluarea mandatului şi la dorinţa expresă a Primăriei, dreptul de a protesta legal în zonele cunoscute pentru astfel de demersuri este aproape imposibil - câteva asociaţii fantomatice, dar cu legături strânse cu membri ai partidelor de guvernare, au obţinut acordul primăriei de a protesta permanent, 24 din 24 de ore, timp de 12 luni. De exemplu, în faţa sediului PSD sau în zona Primăriei Capitalei. Doar că, dacă treci periodic prin cele două locaţii, se poate lesne observa că activitatea de ”protest” lipseşte cu desăvârşire.

Uşor ironic şi ca o măsură pozitivă luată de primărie, autorii studiului amintesc delimitarea liniei de tramvai 21. Posibil să mai existe şi altele, precum desele concerte, târguri, apariţia de noi statui etc.

Aşadar, pentru distracţie, Primăria Capitalei are - cu siguranţă - un buget nelimitat. Pentru restul, pune pe viitor un întreg mecanism de societăţi comerciale - discutabile, spun experţii - să preia aceste atribuţii. În acest timp, un spital oncologic se construieşte din bani privaţi, datorită asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Dar această activitate a primarului Gabriela Firea trebuie pusă şi analizată şi din perspectiva evoluţiilor politice care i-ar putea schimba cariera: să nu uităm că actualul primar al Bucureştiului este persoana politică acreditată cu cele mai mari şanse la fotoliul de preşedinte al României, din partea Partidului Social Democrat.

Într-un sondaj realizat de centrul CURS în luna mai a acestui an, la întrebarea - ”Ce părere aveţi despre următoarele personalităţi politice...?”, Gabriela Firea îi depăşeşte pe actualul preşedinte Klaus Iohannis şi pe liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cu un procentaj de 44% la capitolul încredere/imagine – ”bună / foarte bună”, faţă de 42% şi 35%.

În loc de concluzie, o declaraţie a Gabrielei Firea, din martie 2018, întrebată dacă va lăsa Primăria Capitalei pentru o candidatură la Preşedinţia României:

”Nu, chiar nu, îmi doresc foarte mult să duc la bun sfârşit toate proiectele de la Primăria Capitalei. Sunt multe, complexe, ele nu pot să se rezolve peste noapte, pentru că am preluat cu toţii o problemă a infrastructurii în Capitală şi Bucureştiul s-a dezvoltat destul de haotic, iar preocuparea mea principală este la Primăria Capitalei.”

 

Citește și: