Paul CHIOVEANU
Paul CHIOVEANU
1809 vizualizări 7 nov 2018

E şi normal, râsul e molipsitor, ne face atractivi, contribuie la fericirea noastră. Prin râs comunicăm mai bine. Creăm şi dezvoltăm relaţii, cu apropiaţi sau necunoscuţi. Prin glume, devenim mai joviali, mai stăpâni pe noi, mai puternici. Şi, foarte important, prin umor, ne putem ascunde paleta de frici şi angoase. Mai nou, şi banii

Cumva, se ajunge să se râdă de noi

Ca să ducă în derizoriu ancheta jurnaliştilor de la Rise project şi dosarul deschis de DNA, ce de altfel îl vizează, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor organizează o conferinţă de presă pe holurile instituţiei (pe care cu demnitate afirmă că o reprezintă), ca să ofere, dintr-o valiză, gogoşi mass mediei şi publicului larg.

”Am întârziat puţin, pentru că am venit cu două valize. Prima este cu gogoşi de la Rise Project, pe care le lăsăm aici. A doua valiză - ştiţi că sunt din Teleorman, am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA,” le-a spus Liviu Dragnea pe un ton glumeţ jurnaliştilor.

Un gest sfidător nu doar la adresa actului jurnalistic ci, mai grav de atât, la adresa publicului larg: Poftiţi de luaţi gogoşi! Poftiţi la comedie!

Documentele investigaţiei (care va continua în zilele următoare) descriu scurgerea de bani publici, din primării şi consilii judeţene, către un grup infracţional organizat - aşa cum este încadrat momentan în dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie - şi modul de cheltuire a acestora pe bunuri şi servicii extravagante pentru orice cetăţean, chiar şi pentru cei avuţi. Apar prieteni noi şi vechi, fiul şi locuri comune de vacanţă.

Liviu Dragnea îşi foloseşte funcţia publică ca să ofere pe holurile instituţiei, o comedie publică presărată cu ironie şi victimizare. Gestul de breaking news este primit cu aplauze şi încântare de colegii de partid şi jurnaliştii de casă. Iar seara, demonizarea jurnaliştilor de la Rise, se încheie triumfal la una dintre televiziunile private, cu următoarea concluzie:

"E un site, care se numeşte Rise Project. Şi care, teoretic, declarativ, face jurnalism. Ok. Şi au venit numai cu fonfleuri (...) Uitaţi-vă pe siteurile lor, ziare.com, hotnews. Nici nu mai fac referire, că e o b****ă (...) Dezvăluirea Rise Project nu este doar o  b****ă, este o  b****ă cu stropi." Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei", 6 noiembrie.

Cam în acest punct a ajuns comunicarea politică: un stand-up comedy pe holurile Parlamentului şi la televiziunile de ştiri. Nu mai există decenţă, nu mai există moralitate, nu mai există răbdare. Un show împachetat, când cu bani publici, când cu bani privaţi, dar cu acordul şi, uneori, prin votul nostru.

Citeşte şi Vând idealuri

An de an, rapoartele instituţiilor de anchetă, aduc noi cifre ca urmare a acestui "show" făcut de politicieni. De exemplu, doar în 2017, conform raportului de activitate al Direcţie Naţionale Anticorupţie, din 381 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au fost deduse judecăţii un număr de 1.588 de infracţiuni (faţă de 2.275 în 2016) din care:

- 313 infracţiuni de corupţie (luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă);

- 243 infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie (abuz în serviciu, şantaj etc);

- 381 infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;

- 148 - evaziune fiscală;

- 73 - spălarea banilor;

- 423 de diverse infracţiuni prevăzute în Codul penal (fals în înscrisuri, constituirea de grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului ş.a.m.d.).

În sens larg, corupţie este abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie.

Ca expresie a relaţiei dintre autorităţi şi cetăţeni, corupţia reprezintă folosirea discreţionară a poziţiei sau a funcţiei, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obţinerii unor interese personale sau de grup.

Pentru ca o faptă de corupţie să constituie infracţiune şi, prin urmare sa fie supusă sancţiunilor penale, trebuie să întrunească elementele prevăzute de legea penală.                             

 

Citește și: