Paul CHIOVEANU
Paul CHIOVEANU
8146 vizualizări 23 ian 2019

Trei întâlniri oficiale: în 25 aprilie şi 2 noiembrie 2018, respectiv 18 ianuarie 2019; două la Ierusalim şi una la Varna, încă niciuna la Bucureşti. Aceleaşi personaje cheie: Viorica Dăncilă, în numele Guvernului României şi Benjamin Netanyahu, în numele celui israelian. Trei deplasări oficiale de la preluarea mandatului de prim-ministru ce sunt depăşite ca număr doar de vizitele spre Bruxelles. Şi trei comunicate oficiale pe site-ul Guvernului, la distanţă de timp, cu conţinut aproape identic. Ce leagă actualmente aceste întâlniri oficiale, mai mult decât o relaţie aparentă de prietenie dintre două state încă de pe vremea dictaturii ceauşiste ?! Putem bănui, dar încă nu ştim prea multe. Subiectul mutării ambasadei române de la Tel Aviv la Ierusalim pare deja depăşit, pus în expectativă.

Pentru cetăţeanul obişnuit, la prima vedere, poate nu înseamnă nimic! Sau doar relaţii diplomatice, întărite de explicaţii precum cele de aseară ale Vioricăi Dăncilă. Întrebată de moderatorul emisiunii despre vizita rapidă şi prea puţin cunoscută de vinerea trecută, Dăncilă a menţionat că nu a fost o întâlnire secretă, ci una în care s-a discutat doar despre cooperare, schimb de bune practici şi alte provocări guvernamentale. 

Dar, privind puţin mai adânc, spre sursele disponibile la nivel oficial (Guvernul României), se pare că temele de discuţie din cele trei întâlniri ascund un copy paste informativ ruşinos care, nu doar că denotă o lipsă de respect pentru presă şi cetăţeni, ci pot deschide calea către alte interpretări, legături mai mult sau mai puţin evidente şi cunoscute între Dăncilă - Netanyahu şi Liviu Dragnea.

Priviţi cu atenţie în tabelul de mai jos cum reflectă comunicatele oficiale ale Guvernului cele trei întâlniri şi puteţi observa nu doar că discuţiile par să fi avut exact aceeaşi tematică. Ba chiar comunicatele din 2 noiembrie şi 18 ianuarie, sunt în mare măsură, un copy/paste neruşinat!

Poate fi o gafă la nivel de comunicare sau faptul că tematica discuţiilor a fost cu totul alta, una ascunsă, ce ar merita investigată şi discutată, mai ales în contextul preluării României a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi pe fondul unei relaţii diplomatice reci pe axa UE - Israel (datorată politici israeliene faţă de palestinieni şi evenimentelor din Gaza, ce au dus la o serie de poziţii critice şi investigaţii cerute de Comisia Europeană).

Comparaţie înre comunicatele de presă ale guvernului despre întâlnirile dăncilă - netanyahu

Ce îi leagă pe Liviu Dragnea şi Benjamin Netanyahu, în afara unei ”bune prietenii”

1. Ambii lideri sunt acuzaţi de corupţie. Liviu Dragnea - în dosarul DGASPC Teleorman şi dosarul Tel Drum, Netanyahu - într-un dosar de corupţie deschis în 2017, în care procurorii investighează primirea de cadouri de la personalităţi înstărite şi în altul, alături de soţia sa, pentru un acord secret pe care ar fi încercat să-l încheie cu un trust media ca să beneficieze de acoperire mediatică favorabilă - cazul Bezek -Walla.  În plus, avocatul acestuia este, la rândul său, acuzat de corupţie într-un dosar privind achiziţionarea de submarine şi alte nave militare, în valoare de două miliarde de dolari.

2. Ambii lideri susţin că acuzaţiile fac parte dintr-un complot politic şi al justiţie, ce nu şi-ar dori ca, în cazul Netanyahu - să câştige alegerile parlamentare anticipate din acest, iar în cazul Liviu Dragnea - hărţuirea de către ”statul paralel”, servicii, DNA, #rezist ş.a.m.d.

Adresându-se jurnaliştilor israelieni, în timpul unei vizite în Brazilia în 31 decembrie 2018, Netanyahu a declarat că nu va demisiona pe fondul acuzelor aduse şi, mai mult, că ceea ce se întâmplă este o vânătoare de vrăjitoare.

3. Potrivit presei din Israel, campania electorală a PSD din 2016 a fost condusă de consilieri israelieni, ce au lucrat şi la campaniile lui Netanyahu.

4. Şi o ultimă legătură - Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian, ce a fost numit în aprilie 2018 şi consilier onorific al Vioricăi Dăncilă. 

Conectând aceste legături cu vizitele tot mai dese ale prim-ministrului în Israel şi cu comunicatele tip copy-paste, se pot ridica o serie de întrebări la care Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea ar trebui să răspundă, iar Serviciul de Informaţii Externe să investigheze. Pentru că par a fi vizite oficiale cu subiect de întâlnire neoficială, disimulate în comunicate de presă identice, pe banii guvernului român şi în calitate - în cazul Vioricăi Dăncilă - de demnitar român, şef al Guvernului. Şi mai mult, ştim foarte bine de loialitatea doamnei Dăncilă în relaţia cu Liviu Dragnea şi preferinţa actualului lider PSD de a conduce prin interpuşi.

Citește și: